Connect with us

technokrata

Vírusvédelem a Transmeta processzoraiban (is)

Dotkom

Vírusvédelem a Transmeta processzoraiban (is)

A Transmeta egy ideje már komoly fejlesztéseket végez a mikroprocesszorokba épített vírus- és féregvédelem kapcsán.

Tegnap jelentették be a cég képviselői, hogy az új Efficeon processzorokban már megtalálható lesz az az új technológia, melyet a Microsoft a Windows XP SP 2 kiadását követően tervez operációs rendszereivel támogatni. A pár hónap múlva elérhető javítócsomag (illetve ennek révén a Windows XP) együtt fog működni a Transmeta No Execute, azaz NX megoldásával, melyet a chipgyártó cég mérnökei a puffertúlcsordulásos hibák kiküszöbölése végett alkottak meg.

A férgek igen gyakran úgy képesek jogosultságokat szerezni egy rendszeren, hogy a rajta futó programokban vagy magában az operációs rendszerben rejlő puffertúlcsordulásos hibát használják ki. Ilyen féregfenyegetésnek lehet nevezni a Sassert, a Blastert és a Welchia-t, mondták a vállalat szóvivői tegnapi tájékoztatójuk során. A technológia minél jobb működése érdekében a fejlesztőcég még a sorozatgyártás előtt le fog szállítani pár NX-szel ellátott Efficeon lapkát a Microsoftnak, tesztelési célokkal. Maga a processzor egyébként még idén meg fog jelenni, ígérték a Transmetánál.

Nem ez az első eset az elmúlt egy évben, amikor hardveres védelmi eszközök felbukkanásáról írhattunk. A múlt héten számoltunk be az Nvidia által TCP/IP csomagfeldolgozó magként (packet processing core) definiált fejlesztés megjelenéséről, melyet a távol-keleti vállalat hardveroptimalizált tűzfal biztonsági megoldásként aposztrofált. Az Nforce 2 Ultra 400Gb alaplap biztonsági technológiáját a fejlesztő az iparág első ilyen megoldásának tartja, s hogy nem csak a felhasználókon való kísérletezésről van szó, azt az ICSA Labs tanúsítványa is igazolja.

Meg kell említeni az Intel és az AMD erőfeszítéseit is, melyek a Transmeta terveihez hasonlóan szintén egy puffertúlcsordulás elleni technológiát jelentetnek meg majd processzoraikban. Az Advanced Micro Devices Athlon 64 lapkáiban például az Execution Protection névre keresztelt megoldás biztosítja az ilyen jellegű támadások ellehetetlenítését.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle