Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ellopták a Cisco routereket vezérlő operációs rendszer kódját

Dotkom

Ellopták a Cisco routereket vezérlő operációs rendszer kódját

A napokban felbukkant az Interneten a Cisco Systems új operációs rendszeréhez tartozó forráskód egy részlete.

Még a múlt hét végén jelentette egy orosz IT-biztonsággal foglalkozó cég, a SecurityLab.ru, hogy egy közel 800 MB-os állomány képében kikerült a Világhálóra a Cisco hálózati eszközeit kezelő operációs rendszer forrásának egy része. A vállalat elismerte, hogy tájékoztatták az esetről: Jim Brady, a cég szóvivője szerint kivizsgálják az esetet – többet azonban tegnap nem volt hajlandó elárulni.

Idén ez már a második nagyobb eset, amikor egy vezető technológiai cég valamely szoftvertermékének alapja kikerült az Internetre. A Microsoft Windows 2000 és NT operációs rendszerét alkotó forráskód-részlet még februárban bukkant fel az online világban. Akkor sokan attól tartottak, hogy ez majd számos olyan fenyegetés megjelenését eredményezi, melyekre előbb érkezik meg a támadás, mint a gyógyír. Szerencsére ez nem vált valóra, pusztán egy kisebb, Internet Explorert érintő sérülékenységet fedeztek fel a programsorok elemzését követően.

Szakértők szerint a Cisco esete sem jár nagy veszéllyel. Ennek oka az, hogy míg a Windows forrásával gyakorlatilag bárki kezdhet valamit, a Cisco tulajdonával csak a vállalat – meglehetősen drága – eszközeinek segítségével lehet próbálkozni. Ilyen termékekkel pedig a rosszindulatú támadók többnyire nem rendelkeznek. Ráadásul a támadók többnyire inkább az operációs rendszerek gyengeségeit igyekeznek kiaknázni: egy, még tavaly júliusban felbukkant nagy Cisco sebezhetőség sosem vált kézzelfogható fenyegetéssé.

A SecurtiyLab.ru jelentése szerint online vandálok a múlt héten hatoltak be a Cisco vállalati hálózatába, s tulajdonították el onnan a C nyelven írt forrásfile-okat. Egy Franz nevű egyén azzal hencegett az esetet követő pár óra után, hogy részt vett a cselekményben, s bizonyítékként az ellopott adatokból mintegy két és fél megabyte-nyit közzé is tett az IRC-n.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés