Connect with us

Hirdetés

technokrata

Változtatnának a DVD-k szigorú másolásvédelmi szabályain

Dotkom

Változtatnának a DVD-k szigorú másolásvédelmi szabályain

Az Amerikai Egyesült Államok törvényhozása fontolóra veszi, hogy lehetővé tegye-e a DVD-k saját célú másolásának legalizálását.

Még 1998-ban került bevezetésre a Digital Millenium Copyright Act, vagyis az az USA-beli törvény, mely a szerzői jogok védelmét hivatott szabályozni a digitális tartalmak másolásvédelmének standardizálásával. Az eltelt pár év alatt sok támadás érte a röviden csak DMCA néven illetett törvényt, számos esetben kritizálták szigorúságát; az USA kormányzata ezért nemsokára fontolóra veheti a rendelkezések megváltoztatását. Az ötlet a képviselőház egyik albizottságától származik, mely hangot adott annak a törekvésnek, hogy liberalizálják a DMCA-t.

A törvénytervezet támogatóinak egyike, John T. Doolittle annak idején a DMCA mellett szavazott. Mint az elmúlt héten a képviselő elmondta, azóta már megbánta ezt a tettét, mert a rendelkezés miatt nem használhatja kedvére azokat a zenéket, amiket pedig legálisan vásárolt meg. A változtatásnak egyébként már 15 támogatója van a képviselőházban, mindkét párt tagjai közül találhatók amerikai honatyák ebben a táborban.

Természetesen a filmipar azonnal a kalózkodás felvirágzásának rémképét látta meg a DMCA felpuhításában. Szerintük a védelemre még akkor is szükség van, ha ezzel a fogyasztók elvesztik annak lehetőségét, hogy másolatokat készíthessenek saját használatra. Az amerikai filmpiac képviselői a bizottságot arról próbálta meggyőzni, hogy egy ilyen lépés hatalmas csapást jelentene a többmilliárd dollár méretű szórakoztatóiparra: megölné a kreativitást, munkahelyeket szüntetne meg és a többi. Érdekességképpen a múlt század nyolcvanas éveiben hasonlókkal riogattak a videokazetták másolása kapcsán, ám akkor nem kaptak olyan szabad kezet, mint az 1998-as DMCA kapcsán a DVD-knél – a videokazetták mégis hatalmas profitot generáltak a filmiparnak.

Az ügy még csak most indult el, s bizonyára hónapokba, netán évekbe telik, mire jogi eredmény születik; remélhetőleg olyan, amely a felhasználók érdekeinek kedvez.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés