Connect with us

technokrata

MessageLabs: csökken a spamek aránya

Dotkom

MessageLabs: csökken a spamek aránya

A Filtermax adatai szerint azonban Magyarországon még további jelentős növekedés várható.

Az e-mail biztonsággal foglalkozó MessageLabs közzétette felmérését a spamek és vírusok trendjeiről. Eszerint a MessageLabs által 2004. áprilisában átvizsgált 841,4 millió e-mail közül 77,8 millió tartalmazott vírust, és 568,9 millió volt spam. Ebből levezetve világszinten átlagosan az összes e-mail 67%-a volt áprilisban kéretlen elektronikus levél, és 9,2% tartalmazott valamilyen formában vírust.

Spam tekintetében a jogi szabályozás tehát valamelyest érezteti a hatását, azonban látszik, hogy sem az USA-beli CAN-SPAM Act, sem az EU direktívája nem hozott önmagában megoldást, továbbra is szükség van egyrészt a technikai védekezésre, másrészt a felhasználók óvatosságára. Az EU és az USA-beli szabályozás több ponton is eltér egymástól. Az amerikai szabályozás úgynevezett „opt-out” rendszerű, tehát a felhasználóknak reagálniuk kell a spamre annak érdekében, hogy ne kapjanak több ilyet. Az EU-ban ugyanakkor az egyéni felhasználóknak (és bizonyos tagállamokban a cégeknek is) engedélyezniük („opt-in”) kell, hogy kereskedelmi e-mailt küldjenek számukra. Mivel azonban a kéretlen levelek túlnyomó többsége az USA-ból származik, az „opt-out” rendszer hatálya alá esik.

Ráadásul a jogszabályok sosem fognak megoldást nyújtani a bűnözők és zavarosban halászók ellen, ezért mindenképpen a technikai védekezés javasolt a továbbiakban is. Célszerű megfontolni, hogy a spamet már az Internet szintjén erre specializálódott cég szűrje, és el se jusson a felhasználó hálózatáig, ezzel is kímélve a sávszélességet és a szervereket.

Annak ellenére, hogy számos szakértő teljesen hatástalannak tartja a CAN-SPAM törvényeket, konkrét adatok utalnak arra, hogy maguk a spammerek igenis figyelembe veszik a jogszabályokat. Nemrégiben a New York Times Alan Ralsky-val, a közismerten legelvetemültebb spammerrel készített interjút. Ebben Ralsky kijelentette, hogy a jövőben figyelembe veszi a vonatkozó új törvényeket, de nem áll le a nagytömegű e-mail kiküldésével, hanem a kiküldés módját hangolja össze a jogszabályokkal. Bár ez első ránézésre jó dolognak tűnik, rávilágít arra, hogy a szabályozás inkább legitimálja a spammelést, annak megakadályozása helyett.

Nem sokkal azután, hogy megjelentek az új törvények, jónéhány nagyobb cég, például az AOL, az Earthlink, a Microsoft vagy a Yahoo! 6 eljárásban beperelte a 118 legismertebb spammert. Kérdéses azonban az eljárások kimenetele, hiszen komplett „iparág” szerveződött a spammelés köré, és a spammerek igen felkészültek mind technikailag, mind jogilag az új szabályozásból.

A spamek aránya ennek ellenére váratlanul csökkenni kezdett. Az AOL, a világ legnagyobb Internet-szolgáltatója a törvény életbe lépése óta a spamek arányának 27%-os csökkenését regisztrálta. A MessageLabs, a vezető kihelyezett spam- és vírusszűrő cég is hasonló számokat jelentett. Számításaik szerint, ha a tavalyi növekedési ütem folytatódott volna az idén is, mára a kéretlen e-mailek aránya 80%-ra kellett volna, hogy nőjön. Ezzel szemben mostanában átlagosan a világ e-mail forgalmának „csak” 53%-a esik a nem kívánt üzenet kategóriájába. Ez köszönhető egyrészről a spamszűrési technikák fejlődésének, másrészt annak, hogy a spammereknek fel kell készülniük az új jogszabályokra. Akárhogyan is alakul azonban a spamek aránya, amíg az tartósan 10% felett marad, mindenképp megéri professzionális spam-szűrő technológiákba beruházni, hiszen ezek akár hetek alatt megtérülnek.

Nemes Dániel, a MessageLabs-et hazánkban képviselő Filtermax stratégiai igazgatója elmondta, hazánkban a mérések szerint egyelőre dinamikusan növekszik a kéretlen e-mailek aránya. „A világon mindenhol megfigyelhető a trendek kiegyenlítődése, a spamekkel kevésbé ellátott területeken agresszív növekedés, máshol enyhe csökkenés figyelhető meg. Ráadásul a magyar spamek terjedésével a magyar nyelvre nem felkészített spamszűrők sokat hibáznak, ezért a hazai cégek és intézmények óvatosak a spamszűrő beruházásokkal. Az óvatosság indokolt, azonban rendelkezésre állnak olyan termékek, amelyekkel megnyugtató válasz adható az aggodalmakra, és igen hatékony védelmet nyújtanak a kéretlen levelek ellen.” – mondta Nemes.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle