Connect with us

technokrata

Magyar siker az Intel ISEF 2004 tudományos versenyén

Dotkom

Magyar siker az Intel ISEF 2004 tudományos versenyén

Sikeres a plazma hangszórók hatásfokának növelése.

Az Intel Nemzetközi Tudományos és Műszaki Vására (International Science and Engineering Fair – ISEF) a legnagyobb diák tudományos verseny, ahol a világ legígéretesebb fiatal tudósai versenyeznek a több mint 3 millió dollár összértékű ösztöndíjakért és nyereményekért.

Az 55 európai résztvevő között Magyarországot Németh Gábor (19), a Pálffy János Vegyipari és Műszeripari Szakközépiskola diákja képviselte, aki a plazma hangszórók hatásfokának növelése tárgyában készült tanulmányával indult a versenyen. Gábor az előkelő 4. nagydíjat nyerte a mérnöki kategóriában, az erkölcsi győzelem mellett pénzjutalomban is részesült.

A megoldás lényege: A dinamikus hangszórók fontos szerepet játszanak mindennapi életünkben, elsősorban a zenehallgatás és szórakozás terén. Szerkezeti felépítésük miatt azonban hanghűségüket csak egy bizonyos szintig lehet javítani. Az akusztikus hangszerek vagy az énekhang tökéletesebb visszaadásához olyan átviteli csatornát kell alkalmazni, amelyben a torzítás elhanyagolható mértékű marad. A torzítás kiküszöbölésének egyik módja a levegő plazmásítása. A plazma tulajdonképpen negyedik halmazállapotú ionizált gáz, amely esetünkben koronakisülés formájában jön létre. Amint a vizsgálati eredményekből kiderült, az eszköz tisztább hangot bocsát ki, és nagyobb teljesítményt nyújt, mint a korábbi plazma hangsugárzók. További előnye, hogy érzékletesen szemlélteti az elméleti plazmafizika lehetséges alkalmazási területeit. A hangerő növelése esetén az átviteli sáv is szélesedik, a hang tisztább lesz, a hatásfok javul, így a korábbinál tökéletesebb eszköz készítésére nyílik lehetőség.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp