Connect with us

Hirdetés

technokrata

Másodpercek alatt megbénítható a vezetékmentes kommunikáció

Dotkom

Másodpercek alatt megbénítható a vezetékmentes kommunikáció

Ausztráliai diákok jöttek rá arra, hogy a népszerű 802.11, vezetékmentes hálózati csatlakozást lehetővé tevő szabvány hibás.

A szigetország egyik szoftvermérnöki és adatkommunikációval foglalkozó oktatási intézményében, a Queensland Technológiai Egyetemen tanuló diákok fedezték fel, hogy a 802.11 specifikáció hibás: egy támadó pár másodperc alatt képes egy vezetékmentes hálózatot használhatatlanná tenni, ha ismeri a sebezhetőség kiaknázásának módját. Az erről szóló jelentést az Australian Computer Emergency Response Team, azaz az AusCERT adta ki, a sebezhetőséget pedig ˝Denial of Service Vulnerability in IEEE 802.11 Wireless Devices˝ névvel látta el.

Kiderült, hogy egy olyan hordozható elektronikus eszközzel, mint amilyen például egy PDA, könnyen meg lehet szakítani a környék összes WLAN adatforgalmát úgy, hogy a támadó beazonosítása és helyének meghatározása meglehetősen nehezen megvalósítható – tehát a lebukás veszélye kicsi. A hálózat fizikai rétegében található Direct Sequence Spread Spectrum (DSSS) révén váltható ki az adatátvitel megszakítása: a DSSS-szel bíró eszközökben használt Clear Channel Assessment eljárás rejti a hibát.

Ennek következményeképpen az összes, környéken található hozzáférési pont lezárul a kliensek előtt, ami miatt mindegyik kliens leszakad a vezetékmentes hálózatról. Mindez egészen addig tart, amíg a támadó úgy nem dönt, felfüggeszti tevékenységét – ezt követően minden magától visszaáll a normál működésbe. Szerencsére a hálózat ellehetetlenítése nem jár együtt adatok megsemmisítésével vagy információk eltulajdonításával.

Rossz hír viszont, hogy a következő generációs standard, a 802.11i – melyet kifejezetten a biztonság növelése érdekében fejlesztenek – nem kínál védettséget ez ellen. Független forgalmazók is elismerték, hogy a jelenséggel szemben gyakorlatilag nincsen – a nyilvános helyeken is egyszerűen alkalmazható – védelem, ezért az AusCERT azt javasolja, hogy a biztonságot igénylő, kritikus fontosságú infrastruktúra kialakításához ne használjon senki sem WLAN-t.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés