Connect with us

technokrata

Hosszú az idő az üzemanyagcellák elterjedéséig

Dotkom

Hosszú az idő az üzemanyagcellák elterjedéséig

Egyes becslések szerint még nyolc év múlva is csak közel minden hetedik-tizedik noteszgép rendelkezik majd ilyen energiaforrással.

Szerdán tette közzé jelentését az ABI Research, melyben a notebookok áramellátását valamilyen üzemanyaggal megvalósító eszközök jövőbeni elterjedtségét vizsgálta. A kutatócég szerint 2012-re a világ összes noteszgépének csak mindössze 10-15 százaléka rendelkezik majd olyan akkumulátorral, melyben a napjainkban használt lítium-ionos technológia helyett valamilyen üzemanyag-alapú megoldás teljesít szolgálatot. Pedig (PDA-kban és noteszgépekben való) limitált alkalmazásra már a 2005-ös év során találhatunk majd példát: japán és amerikai cégek körülbelül 2000 ilyen eszköz legyártását tervezik jövőre.

Az új fejlesztések előnyei közé tartozik a drasztikusan megnövelhető működési idő. Gyártási technológiától függően átlagosan 2-3 szoros emelkedés tapasztalható e téren, de a kutatók szerint nem elérhetetlen az a vágyálom sem, hogy a jelenlegi akkumulátorokhoz képest akár 10-szer tovább ˝bírják˝ az üzemanyagcellák. A leendő gyártóknak azonban meg kell értetniük a piaccal, hogy az újratöltés vagy az eszköz lecserélése nem lesz különösebben drága – legalábbis akkor nem, ha megfelelő erőfeszítéseket tesznek ebben az irányban (is).

A két fejlett ország vállalatai közül jelenleg a japán cégek állnak jobban. A Toshiba és a Hitachi már komoly eredményeket tudott felmutatni e téren, s nemrég számoltunk be a Casio fejlesztéséről is. Az első, hatékonyan újratölthető prototípusok már az idei év végén megjelenhetnek – a fejlesztések tehát gőzerővel zajlanak.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle