Connect with us

technokrata

Gyorsabb eljárás a hírközlési jogvitákban

Dotkom

Gyorsabb eljárás a hírközlési jogvitákban

Hírközlési Állandó Választottbíróság alakult.

Az Elektronikus Hírközlésről szóló törvény alapján megalakult a Hírközlési Állandó Választottbíróság. A Választottbíróság kizárólagos hatáskörrel rendelkezik a magyar és külföldi hírközlési szolgáltatók (telefontársaságok, Internet-szolgáltatók, kábel TV társaságok) egymás közti jogvitáinak elbírálására, amennyiben a szerződő felek azt kikötötték.

A bíróság eljárása egyfokú és az általa meghozott ítélet hatálya ugyanaz, mint a jogerős állami bírósági ítéleté. Az ítélet ellen sem fellebbezésnek, sem felülvizsgálati eljárás kezdeményezésének nincs helye, a felek annak önként tartoznak eleget tenni. Ennek elmulasztása esetén kérhető a bírósági határozatok végrehajtására vonatkozó szabályok alkalmazása. A bíróság által hozott ítélet csak az eljárási szabályok megsértése esetén támadható meg.

Az alapító Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa a hírközlési szakma és a jogásztársadalom elismert szaktekintélyei közül választott ötven választottbírót és megállapította a Bíróság Eljárási Szabályzatát – amely az Európai Unióban általánosan elfogadott UNCITRAL ajánlás figyelembe vételével készült – így azonos jellegű szabályozást tartalmaz a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Állandó Választottbíróság és a Pénz-és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság eljárási szabályaival, megteremtve ezzel a speciális választottbírósági eljárások és díjfizetési rendek közötti összhangot.

A Választottbíróság Alapító Okirata, Eljárási szabályzata és a Választottbírók jegyzéke megtekinthető a Nemzeti Hírközlési Hatóság honlapján található.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom