Connect with us

Hirdetés

technokrata

Gyorsabb eljárás a hírközlési jogvitákban

Dotkom

Gyorsabb eljárás a hírközlési jogvitákban

Hírközlési Állandó Választottbíróság alakult.

Az Elektronikus Hírközlésről szóló törvény alapján megalakult a Hírközlési Állandó Választottbíróság. A Választottbíróság kizárólagos hatáskörrel rendelkezik a magyar és külföldi hírközlési szolgáltatók (telefontársaságok, Internet-szolgáltatók, kábel TV társaságok) egymás közti jogvitáinak elbírálására, amennyiben a szerződő felek azt kikötötték.

A bíróság eljárása egyfokú és az általa meghozott ítélet hatálya ugyanaz, mint a jogerős állami bírósági ítéleté. Az ítélet ellen sem fellebbezésnek, sem felülvizsgálati eljárás kezdeményezésének nincs helye, a felek annak önként tartoznak eleget tenni. Ennek elmulasztása esetén kérhető a bírósági határozatok végrehajtására vonatkozó szabályok alkalmazása. A bíróság által hozott ítélet csak az eljárási szabályok megsértése esetén támadható meg.

Az alapító Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa a hírközlési szakma és a jogásztársadalom elismert szaktekintélyei közül választott ötven választottbírót és megállapította a Bíróság Eljárási Szabályzatát – amely az Európai Unióban általánosan elfogadott UNCITRAL ajánlás figyelembe vételével készült – így azonos jellegű szabályozást tartalmaz a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Állandó Választottbíróság és a Pénz-és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság eljárási szabályaival, megteremtve ezzel a speciális választottbírósági eljárások és díjfizetési rendek közötti összhangot.

A Választottbíróság Alapító Okirata, Eljárási szabályzata és a Választottbírók jegyzéke megtekinthető a Nemzeti Hírközlési Hatóság honlapján található.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés