Connect with us

technokrata

Részletek a vírusírással gyanúsított német fiatalok letartóztatásáról

Dotkom

Részletek a vírusírással gyanúsított német fiatalok letartóztatásáról

Külön szálon futott a két német vírusíró letartóztatása, jelentette ki a Microsoft.

Amint arról már hétfőn is beszámoltunk pár sorban, a múlt hét végén letartóztatták a Gaobot/Agobot/Phatbot nevű féreg alkotóját. Az eset két tényező miatt kapott nagyobb visszhangot: egyrészt egy olyan vírusíró került horogra, aki már hónapok óta készítette digitális kártevőjének újabb és újabb változatait, másrészt ugyanaznap akadtak rá a hatóságok az elmúlt hetek ˝slágervírusának˝, a Sassernek az alkotójára is. Különös egybeesés, hogy mindkét delikvens német állampolgár, ráadásul mindketten fiatalok: a Sasserért felelős tinédzser alig 18 éves, míg a Gaobot létrehozásával és terjesztésével vádolt vírusíró még csak a 21. életévét töltötte be.

A Gaobot nevű féreg-trójai kombináció a számítógépek megfertőzését követően nem végzett semmilyen káros tevékenységet a PC-n, ˝csupán˝ megnyitotta azt későbbi felhasználásra. A digitális kártevő alkotójának így nem okozott különösebb gondot egyszerre több ezer vagy tízezer komputer egyszerre történő vezérlése sem – egy ekkora méretű hálózattal pedig már akár komoly DoS-támadást is lehet indítani (de más, rosszindulatú célok is elérhetők egy ilyen ˝privát˝ PC-s csoporttal).

A Microsoft mindkét esetben hathatós segítséget nyújtott a bűnüldöző szerveknek. Hemanshu Nigam, a szoftveróriás jogi képviselője ugyanakkor kiemelte, hogy a két eljárásnak nincsen köze egymáshoz, azok egymástól elkülönítve zajlottak, s hoztak eredményt. Nigam szerint a Gaobot esetében további letartóztatások is várhatók még, az ügyvéd azonban azt nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni, hogy a féreg írójával kapcsolatban álló személyek ellen már foganatosított-e valamilyen intézkedést a német rendőrség.

Ki vezette nyomra a hatóságokat?

A Microsoft egyelőre hivatalosan nem jelentett be semmilyen díjat vagy jutalmazást az informátoroknak, akik segítettek a vírusírók kézrekerítésében, de kiszivárgott, hogy egy kisebb csoport már felvette a kapcsolatot Redmond németországi irodájával még a múlt hét szerdáján, az anyagi vonzatok tisztázása végett. Állítólag a szoftverfejlesztő hajlandóságot mutatott a segítség pénzbeli honorálására, bár a Gaobot alkotójának nyomára nem informátorok, hanem egyéb, meg nem nevezett forrás révén találtak rá.

Nigam azt is elárulta a médiának, hogy a Sasser ötödik, E változatát is még biztosan Sven Jaschan, a féreg alkotója követte el – arról azonban még nincsen információ, hogy az F variánsért ki felel.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle