Connect with us

technokrata

Magyar IT cégek az EU-ban I. – BalaBit

Dotkom

Magyar IT cégek az EU-ban I. – BalaBit

Interjúsorozatunk nem is kezdődhetne más céggel, mint a magasbizonságú tűzfalával nemzetközi hírnevet kivívó
BalaBit IT Kft.-vel, hiszen a cég már egy éve tudatosan készül hazánk uniós tagságára.

Terminal – Piaci pletyka vagy igaz, hogy itthon már szinte nem is érdemes más tűzfallal indulni nagyobb tenderen, mint Zorppal? Lehet ennyivel jobb egy kis hazai cég megoldása a nagy külföldi gyártókéval szemben, vagy az erős lobby teszi sikeressé a Zorpot?

Scheidler Balázs – Fogalmazzunk úgy, hogy ahol magasak a biztonsági követelmények, és a beszerzési döntést szakemberek hozzák, ott Magyarországon jó eséllyel Zorp tűzfalat fognak telepíteni. A kérdés második felére annyit válaszolnék, hogy egy kis cégnek nincs számottevő lobby ereje. A termékünk sikere abban keresendő, hogy olyan frissen felmerült piaci igényeket elégít ki, amelyekre a nagy, marketing orientált fejlesztő cégek még nem mozdultak rá. Reméljük, mire észbe kapnak már mi is nagyok leszünk.

Terminal – A legutóbbi közleményetek szerint tavaly kezdődött a Zorp tűzfal nemzetközi értékesítése, és idén már jelentős bevételeket vártok külföldről. Ha a termék annyira jó, hogy a hazai piacot néhány év alatt letaroltátok, akkor miért nem jelentetek meg előbb külföldön?

Scheidler Balázs – Az az igazság, hogy a Zorp egy alapjaiban új technológia, aminek idő kellett, hogy kiforrja magát. Az, hogy egy közepes méretű hazai vállalatnál, ahol néhányszáz alkalmazott dolgozik, jól megállta a helyét a termékünk, nem jelentette azt, hogy egy nagy nemzetközi cég igényeit is kiszolgálta volna. Ahhoz, hogy a Zorpot felkészítsük a globális IT piacra, szükség volt a hazai telepítések során szerzett tapasztalatokra, melyeket felhasználtunk a fejlesztés folyamán. Persze előfordulhat, hogy lehettünk volna bátrabbak is.

Terminal – Az EU csatlakozás után néhány nappal muszáj megkérdeznem, hogy hogyan látod a tagság jelentőségét a BalaBit, illetve a magyar IT cégek számára?

Scheidler Balázs – Az EU-ba tartó hazai IT cégek számára számos előnyt kínál a csatlakozás, ám egyik sem olyan, ami egyik napról a másikra érezhető változást hoz majd. Bizonyos adminisztratív akadályok megszűnése jól jöhet ugyan, de az igazán elszánt cégek eddig is megjelenhettek az EU-ban. A kelet-európai vállalatok kulturális elfogadása igen nagy jelentőségű, ám már korábban elkezdődött és máig sem fejeződött be… Az új pályázati források megjelenése csak egy szűk csoportnak kedvez majd, viszont az is valami. Megemlíteném még a hazai gazdaságpolitikai prioritások kedvező irányú változását is, melyet a tagság szükségszerűen ki fog kényszeríteni. Összességében, az innovatív, gyorsan mozduló, globális méretekben gondolkodó hazai IT vállaltok számára kedvező lesz a csatlakozás. A lassan mozduló, itthoni viszonyokra specializálódott piaci szereplők viszont defenzív helyzetbe kényszerülhetnek, ami a piaci részesedésük folyamatos csökkenésével jár majd.

Terminal – Tovább gondolva az előbbi kérdésem: Van még Európának jelentősége az IT trendek formálásában vagy a jelentős kérdések az USA-ban és a Távol-Keleten dőlnek el?

Scheidler Balázs – A kérdés jó, bár nem biztos, hogy van ember aki meg tudja válaszolni. Tény, hogy az innováció területén Európa alaposan lemaradt a kérdésben említett régiókhoz képest. Viszont vannak kedvező folyamatok, amik esélyt adhatnak a felzárkózásra. Ilyen önmagában az EU bővítése is, amely középtávon jelentősen megnöveli az egységes európai piac méretét. A jogi környezet fejlesztése is sokat segíthet. Igen jelentősnek tartom még, hogy az Európai Unió egyre több óriás projektet visz, ami a melegágyai az IT innovációnak. Különösen az űripar fellendülése tehet jót az IT szektornak. Gondoljunk csak a Galieo projektre, az Ariane rakéták új generációjára, a nemzetközi űrállomásra vagy az európai mars misszióra. De akcelerátorként működhetne még az egyelőre kudarcba fulladt közösségi haditechnikai fejlesztés is.

Terminal – Egy utolsó személyes kérdés: Milyen érzés, hogy az általad alapított cég, és az általad kitalált termék minden jel szerint sikerre van ítélve? Ha a Zorp világmárkává növi ki magát, tervezel valami más hasonló durranást? Van már ötleted?

Scheidler Balázs – Nagyon fontosnak tartom és megpróbálom mindig hangsúlyozni, hogy a Zorp már régen nem egy egyszerű ötlet, aminek a megvalósításához egyetlen ember elegendő lenne. A Zorp megvalósításához egy csapat kellett és a megfelelő csapat nélkül nem érhettünk volna el ilyen sikereket. A világpiac egy új kihívás számunkra, igyekszünk az itthon elért eredményeket külföldön megismételni. A magam részéről jelenleg erre koncentrálok és nem új ötleteken töröm a fejemet.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp