Connect with us

technokrata

Casio: a világ legkisebb üzemanyagcellája

Dotkom

Casio: a világ legkisebb üzemanyagcellája

A Casio Computer bejelentette, hogy elkészítette az eddigi legkisebb üzemanyagcelláját, melyet noteszgépekhez szántak.

A technológiai siker természetesen nem jár azonnali termékmegjelenéssel: a távol-keleti vállalat mérnökei 2007-re becsülik azt az időpontot, amikor már kereskedelmi forgalomban is kapható lesz az energiatároló eszköz. A polimer elektrolit üzemanyagcellák egyébként nemcsak a hordozható számítógépek tulajdonosai számára válnak majd elérhetővé: nagyobb társaik autókban, háztartási gépekben váltják majd le jelenlegi alternatíváikat – jósolják az iparág elemzői. Előnyük, hogy akár négyszer hosszabb üzemidőt (közel 16 órát) is biztosíthatnak a táplált eszközök (például egy noteszgép) számára, mint a manapság használt lítium-ionos telepek.

Maga a technológia metanolból (avagy metil alkoholból) képes hidrogén lebontására, majd ezen hidrogénnek a fő üzemanyagcellába való eljuttatásába. Ennek során energia szabadul fel, amely szabályozott keretek között tökéletesen felhasználható egy elektromos eszköz árammal való ellátására. A Casio (együttműködve a Kogakuin Egyetem mérnökprofesszorával, Akira Igarashival) sikeresen kicsinyítette le az üzemanyagcellát egy nagyobb japán pénzérme méretére – így szabaddá vált az út notebookokban való alkalmazása előtt (is).

A folyamat során nagymennyiségű hő termelődik, ám a Casio mérnökeinek sikerült ezt is megoldaniuk egy hőszigetelő tokozás kialakításával. Erre azért kell különös figyelmet fordítani, mert a metanol nem csak mérgező, de igen gyúlékony anyag is; az akkumulátor túlhevülése pedig akár robbanáshoz is vezethet, nem megfelelő kialalítás esetén.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp