Connect with us

Hirdetés

technokrata

Csak anyámnak akartam segíteni – vallotta a vírusíró

Dotkom

Csak anyámnak akartam segíteni – vallotta a vírusíró

A Sasser alkotója, a 18 éves német Sven Jaschan alig pár órával elfogása után már szabadlábra is került, a bűnüldöző hatóságok szerint ugyanis nem várható, hogy megszökik az igazságszolgáltatás elől.

Még a múlt hét végén, pénteken ˝csaptak le˝ a rendőrök a Németország északi részén található, alig 920 lakossal bíró Waffensen városkában élő gyanúsítottra, a 18 éves Sven Jaschanra, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő írta a Sasser féregvírust (vagy annak legalább egy változatát). Letartóztatása után pár órával már óvadék nélkül szabadlábra is engedték Jaschant, arra hivatkozva, hogy a fiú minden bizonnyal nem fog elrejtőzni a felelősségre vonás alól.

A szakközépiskolában tanulmányait mostanában befejező fiatal érdekes indokkal állt elő, amikor arról kérdezték, miért készítette el és engedte szabadjára a Sassert. Amint azt az ügyész szóvivője elmondta a Der Spiegel magazinnak, vélhetőleg édesanyja és nevelőapja ˝PC Help˝ üzletét akarta fellendíteni; bár egyelőre fenntartásokkal kezelik ezt a verziót. A szülők vállalkozása egyébként számítógépek javításával foglalkozott, így az idejét évek óta programozással (is) töltő Jaschan érvelése még logikusnak is tűnhet.

Ez azonban nem mentesítő körülmény: a német fiúra akár 5 év börtönbüntetés is várhat az ország törvényei szerint. A júniusra halasztott tárgyalás során számítógépes szabotázzsal is megvádolhatják a Sasser alkotóját – ám a maximális büntetést minden bizonnyal meg fogja úszni, mivel csak nemrég lett felnőtt. A féreg szabadon engedésének pillanatában még tizenhét éves Jaschan ennek a körülménynek a figyelembevételével valószínűleg enyhébb ítélet elé néz majd.

A fiút egyébként mind a szomszédjai, mind az osztálytársai visszahúzódónak, csendesnek tartották, s nem is sejtették róla, hogy mire készül. Apja és annak jelenlegi felesége azonban már hónapokkal előbb előrelátni vélték a nemrég történteket. Jaschan ugyanis beszámolt apjának arról, hogy készített egy számítógépes férget; mire édesapja kérdőre vonta, mivel először azt hitte, fia csak tréfálkozik. Egy alaposabb beszélgetés után kiderült, hogy a fiú nem akart kárt okozni, valószínűleg csak kíváncsiságból foglalkozott a vírusírás rejtelmeivel (legalábbis az apja szerint). Mindezt a férfi az RTL tévécsatornának adott interjújában közölte a nyilvánossággal – Jaschan és édesanyja nem kívánták kommentálni a történteket.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés