Connect with us

technokrata

Letartóztatták a Sasser féreg íróját

Dotkom

Letartóztatták a Sasser féreg íróját

Másfél hete sincs, hogy terjedni kezdett a Sasser féreg, mely a felkészületlen hazai internetezőket is sorra megfertőzte. A hétvégén a rendőrség a kártevő alkotójának kezére bilincset kattintott.

A német rendőrség letartóztatta azt a 18 éves fiatalt, akit azzal vádolnak, hogy ő készítette a Sasser nevű számítógépes férget. Frank Federau, a helyi rendőrség szóvivője közölte, hogy még pénteken sikerült ˝lecsapniuk˝ a Németország északi részén, Rotenburg város melletti Waffensenben élő gyanúsítottra, aki – a hatóságok szerint – felelős a lassan másfél hete tomboló Sasser járványért. A Sasser legalább egyik változatát a német fiú írta (aki egyébként vallomást is tett), de hogy az összes kártevő mögött ő áll-e, az egyelőre még nem tisztázott.

Meglepően gyorsan került kézre a féreg alkotója – ismeretes, hogy a Blaster és a Mydoom alkotói még mindig ismeretlenül és szabadlábon járnak-kelnek a világban; annak ellenére, hogy a Microsoft 250 ezer dolláros ˝vérdíjat˝ tűzött ki ezen emberek kézrekerítésére. Arról azonban a helyi bűnüldöző szervek nem kívántak nyilatkozni, hogy hogyan voltak képes ilyen gyors sikert elérni. Federau azt viszont elárulta, hogy a szüleivel élő fiatalnak nem volt köze semmilyen formában sem a szervezett bűnözéssel.

A tinédzser számítógépét egyébként lefoglalták, de a német fiatalembert nem tartóztatták le. Arra egyelőre nem találtak közvetlen bizonyítékokat, hogy ő írta volna a Netsky variánsokat vagy azok egy részét, de a nyomozás ennek a lehetőségnek a vizsgálatát is magában foglalja, tájékoztatta a nyilvánosságot a rendőrség szóvivője. ˝Remélhetőleg ez a letartóztatás gátat szab a [vírusírók] mozgásterének.˝ – mondta Mikko Hypponen, a finn F-Secure adatbiztonsági cég igazgatója, a történtekre reagálva – ˝Ha nekilátunk elkapni ezeket a srácokat, azzal nagyobb nyomást gyakorolhatunk a többi vírusíróra.˝

Időközben a fentiektől függetlenül egy másik letartóztatást is foganatosítottak a déli Baden-Würtemberg tartományban: a helyi rendőrség jelentése szerint elfogtak egy 21 éves fiatalembert, akit az Agobot/Gaobot/Phatbot digitális kártevők létrehozásával gyanúsítanak. A stuttgarti rendőrség szóvivője szerint a két eset között nincsen kapcsolat.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle