Connect with us

Hirdetés

technokrata

Letartóztatták a Sasser féreg íróját

Dotkom

Letartóztatták a Sasser féreg íróját

Másfél hete sincs, hogy terjedni kezdett a Sasser féreg, mely a felkészületlen hazai internetezőket is sorra megfertőzte. A hétvégén a rendőrség a kártevő alkotójának kezére bilincset kattintott.

A német rendőrség letartóztatta azt a 18 éves fiatalt, akit azzal vádolnak, hogy ő készítette a Sasser nevű számítógépes férget. Frank Federau, a helyi rendőrség szóvivője közölte, hogy még pénteken sikerült ˝lecsapniuk˝ a Németország északi részén, Rotenburg város melletti Waffensenben élő gyanúsítottra, aki – a hatóságok szerint – felelős a lassan másfél hete tomboló Sasser járványért. A Sasser legalább egyik változatát a német fiú írta (aki egyébként vallomást is tett), de hogy az összes kártevő mögött ő áll-e, az egyelőre még nem tisztázott.

Meglepően gyorsan került kézre a féreg alkotója – ismeretes, hogy a Blaster és a Mydoom alkotói még mindig ismeretlenül és szabadlábon járnak-kelnek a világban; annak ellenére, hogy a Microsoft 250 ezer dolláros ˝vérdíjat˝ tűzött ki ezen emberek kézrekerítésére. Arról azonban a helyi bűnüldöző szervek nem kívántak nyilatkozni, hogy hogyan voltak képes ilyen gyors sikert elérni. Federau azt viszont elárulta, hogy a szüleivel élő fiatalnak nem volt köze semmilyen formában sem a szervezett bűnözéssel.

A tinédzser számítógépét egyébként lefoglalták, de a német fiatalembert nem tartóztatták le. Arra egyelőre nem találtak közvetlen bizonyítékokat, hogy ő írta volna a Netsky variánsokat vagy azok egy részét, de a nyomozás ennek a lehetőségnek a vizsgálatát is magában foglalja, tájékoztatta a nyilvánosságot a rendőrség szóvivője. ˝Remélhetőleg ez a letartóztatás gátat szab a [vírusírók] mozgásterének.˝ – mondta Mikko Hypponen, a finn F-Secure adatbiztonsági cég igazgatója, a történtekre reagálva – ˝Ha nekilátunk elkapni ezeket a srácokat, azzal nagyobb nyomást gyakorolhatunk a többi vírusíróra.˝

Időközben a fentiektől függetlenül egy másik letartóztatást is foganatosítottak a déli Baden-Würtemberg tartományban: a helyi rendőrség jelentése szerint elfogtak egy 21 éves fiatalembert, akit az Agobot/Gaobot/Phatbot digitális kártevők létrehozásával gyanúsítanak. A stuttgarti rendőrség szóvivője szerint a két eset között nincsen kapcsolat.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés