Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kampánycsendet mobilon is lehet sérteni

Dotkom

Kampánycsendet mobilon is lehet sérteni

Ha valaki a kampánycsend ideje alatt tömeges SMS-ek küldésével próbálja befolyásolni a választókat sérti a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) által kidolgozott választási etikai kódex előírásait. Ám a technológia rendelkezésre áll, s jelen szabályozások szerint az információk ilyen csatornán való célbajuttatása, függetlenül az elért csoport nagyságától, nem számít annak.

Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) a közelgő Európai Parlamenti választások kapcsán az internetes kampánycsenddel és a választási monitoringgal foglalkozó panelbeszélgetést és vitát szervezett. Az eseményen jelent volt Márfai Péter, az MSZP országgyűlési képviselője, az Informatikai és Távközlési Munkacsoport vezetője is. Kérdéseinkre a szakember válaszolt.

Terminal – Valóban a kampánycsend intézményének kialakításánál a jogalkotók nem számoltak olyan speciális technológia környezetekkel, mint az Internet, vagy a mobiltelefónia?

Márfai Péter – Bár konkrét szabályozása nincs a világhálóra vonatkozóan, hagyománya van az internetes választási csendnek. Az online tartalomszolgáltatás és az internetes közösség képes az önszabályozásra.

Terminal – Az önszabályozás eddig minden esetben bevált a kampányok ideje és szünete alatt is?

Márfai Péter – Eddig minden parlamenti párt követte ezt az ésszerű és logikus magatartást, amely nemcsak az internetezők komfortérzetét növeli, hanem a pártok európaiságát is mutatja.

Terminal – Szükségszerű a szabályozási kényszer?

Márfai Péter – A kampánycsend betartása az Interneten többet jelent az önkéntes jogkövetésnél: ezt a jóérzés diktálja. Tapasztalataim szerint éppen ezért a szabályozás nem indokolt, de természetesen ki kell alakítani az erre vonatkozó előírásokat.

Terminal – Mi jelentheti a kampánycsend idején az elsődleges problémaforrást?

Márfai Péter – A kampánycsend idején problémát jelenthetnek a működtetett fórumok, és az ott megjelenő előzetes eredmények, hiszen ez esetben nem beszélhetünk jogalanyokról, ugyanis a fórumozók nem azonosítható személyek. Az Európai Unióban különbözőképpen szabályozzák a kampánycsendet, például közvetlen szomszédunkban, Ausztriában nincs korlátozva a tartalom-megjelenés. Ez akkor jelent gondot, ha egy magyar állampolgár osztrák szerveren keresztül hagyja figyelmen kívül a kampánycsendet.

Terminal – Várható-e máshonnan csendsértés?

Márfai Péter – Bár az Interneten működik az önszabályozás, a mobiltelefónia is problémaforrás lehet. Magyarországon nyolcmillió mobiltelefon üzemel, ezért felmerült, hogy mit lehet akkor, ha valaki a kampánycsend ideje alatt esetleg tömeges SMS-ek küldésével próbálja befolyásolni a választókat. Így ezen a területen is ésszerű önkorlátozásra volna szükség. Bár eddig nem tapasztaltunk visszaélést.

Az MTE szakértői a júniusi Európa parlamenti választások idején a tervek szerint közel 400 honlapot figyelnek majd, a legnagyobb tartalomszolgáltatók oldalaitól kezdve egészen a pártok, illetve képviselő-jelöltek weblapjáig.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés