Connect with us

technokrata

AMD: processzorba integrált rendszervédelem

Dotkom

AMD: processzorba integrált rendszervédelem

Az AMD legújabb mobilprocesszora sok újdonságot hoz magával: alacsonyabb fogyasztása és 64 bites kialakítása mellett egyik legfontosabb képessége a puffertúlcsordulásra alapuló támadások megakadályozása.

Utoljára egy hónapja írtunk arról, hogy az Advanced Micro Devices új mobilprocesszort bocsátott útjára. Az Intel riválisa akkor is egy alacsony fogyasztású, 64 bites Athlont jelentett be, s nincs ez most sem másképp, azzal a különbséggel, hogy májusban két új CPU indul útjára ebben a szegmensben.

A 2700+ és a 2800+ teljesítményjelölésű lapkák a vékony és könnyű noteszgépek számára készültek, s valóra váltják az AMD azon ígéretét, melyet még az Ahtlon 64 debütálásakor, tavaly szeptemberben tett – elérhetővé váltak az alacsonyfogyasztású, mobil 64 bites CPU-k 2004 közepére. Mindkét processzor hozzávetőleg 35 wattot fogyaszt, e pedig azt jelenti, hogy majdnem feleakkora csak az energiaigényük, mint a korábbi mobil Athlon 64-eseké. Tokozásuk is kisebb lett.

Majd a Windows XP SP2 megjelenésekor debütál az úgynevezett Execution Protection elnevezésű funkció, melyet az AMD ezen processzorai már most támogatnak. A technológia már a lapkában lecsökkenti annak a rizikóját, hogy egy puffertúlcsordulásos hiba miatt le lehessen fagyasztani az adott operációs rendszert – mindezt az alkalmazáskód és adat különválasztásával sikerült elérni. Ezáltal megakadályozzák azt is, hogy egy féreg vagy vírus egy olyan memóriaterületről kerülhessen indításra, mely alapértelmezett esetben csak adatokat (utasításokat nem) tartalmazhat(na).

Amennyiben ezres tételt vásárol valaki, akkor a két lapka darabonként 209 és 241 dollárba kerül. A processzor első alkalmazója egyébként az Acer lesz, mely speciális kialakítású, Ferrari designnal bíró noteszgépeit fogja felszerelni az AMD új, alacsony fogyasztású mobilprocesszoraival. Az első ilyen hordozható számítógépek már májusban kaphatók lesznek, közölte a távol-keleti gyártó.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom