Connect with us

Hirdetés

technokrata

A határon túli magyarok információs társadalma

Dotkom

A határon túli magyarok információs társadalma

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter 2004. május 4-én fogadta Bugár Bélát, a Magyar Koalíció Pártjának elnökét.

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és Bugár Béla, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) közötti megbeszélések a tárca és a határon túli magyarság informatikai együttműködésének lehetőségeiről folytak.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) kiemelten kezeli a határon túli, így a felvidéki magyarok információs társadalmának fejlesztését, amely hozzájárul a határon túli magyarság gazdasági megerősödéséhez, szülőföldön való boldogulásához. Kovács Kálmán elmondta, a Kormány célja, hogy a határon túl élő magyarság a szülőföldön boldogulva a legdinamikusabban fejlődő közössége legyen saját országának. Ezt a célt szolgálta a 2003 novemberében az IHM-MKP együttműködési megállapodás megkötése, valamint a Nagyváradon, „Magyarság az Információs Társadalomban” címmel megrendezett konferencia is.

A tárca 2002 és 2004 között 800 millió forint támogatást nyújtott a határon túli magyar szervezeteknek az információs társadalom fejlesztését, az informatikai oktatást, kutatást és az eszközellátottságot javító programokra, illetve a kulturális értékek digitalizálására. A felvidéki magyarság kiemelt informatikai támogatásban részesült az európai integrációra való felkészüléséhez. Az elkövetkező időszakban ugyanakkor az EU-hoz most nem csatlakozó államokban élő magyarság felé irányul a kiemelt figyelem. Ugyancsak a határon túli magyarokat segíti, hogy a tavalyi ezer főről az idén 4 ezerre emelkedik az eMagyarország táborokban résztvevő diákok száma és Neumann Ifjúsági Táborok néven a program kiterjed a Felvidékre, Erdélyre és a Vajdaságra is.

Bugár Béla nagyra értékelte a felvidéki közösségnek nyújtott magyar kormányzati szakmai és pénzügyi támogatást az információs társadalom kiépítésében és örömmel üdvözölte, hogy az együttműködések tovább folytatódnak az IHM és az MKP között. Az MKP a jövőben még inkább meghatározónak tartja az információs társadalom fejlesztését a felvidéki magyarság körében.

Kovács Kálmán és Bugár Béla mellett a megbeszélésen részt vett Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, és Bálint-Pataki József, a Határon Túli Magyarok Hivatala elnöke is.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés