Connect with us

technokrata

A határon túli magyarok információs társadalma

Dotkom

A határon túli magyarok információs társadalma

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter 2004. május 4-én fogadta Bugár Bélát, a Magyar Koalíció Pártjának elnökét.

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és Bugár Béla, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) közötti megbeszélések a tárca és a határon túli magyarság informatikai együttműködésének lehetőségeiről folytak.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) kiemelten kezeli a határon túli, így a felvidéki magyarok információs társadalmának fejlesztését, amely hozzájárul a határon túli magyarság gazdasági megerősödéséhez, szülőföldön való boldogulásához. Kovács Kálmán elmondta, a Kormány célja, hogy a határon túl élő magyarság a szülőföldön boldogulva a legdinamikusabban fejlődő közössége legyen saját országának. Ezt a célt szolgálta a 2003 novemberében az IHM-MKP együttműködési megállapodás megkötése, valamint a Nagyváradon, „Magyarság az Információs Társadalomban” címmel megrendezett konferencia is.

A tárca 2002 és 2004 között 800 millió forint támogatást nyújtott a határon túli magyar szervezeteknek az információs társadalom fejlesztését, az informatikai oktatást, kutatást és az eszközellátottságot javító programokra, illetve a kulturális értékek digitalizálására. A felvidéki magyarság kiemelt informatikai támogatásban részesült az európai integrációra való felkészüléséhez. Az elkövetkező időszakban ugyanakkor az EU-hoz most nem csatlakozó államokban élő magyarság felé irányul a kiemelt figyelem. Ugyancsak a határon túli magyarokat segíti, hogy a tavalyi ezer főről az idén 4 ezerre emelkedik az eMagyarország táborokban résztvevő diákok száma és Neumann Ifjúsági Táborok néven a program kiterjed a Felvidékre, Erdélyre és a Vajdaságra is.

Bugár Béla nagyra értékelte a felvidéki közösségnek nyújtott magyar kormányzati szakmai és pénzügyi támogatást az információs társadalom kiépítésében és örömmel üdvözölte, hogy az együttműködések tovább folytatódnak az IHM és az MKP között. Az MKP a jövőben még inkább meghatározónak tartja az információs társadalom fejlesztését a felvidéki magyarság körében.

Kovács Kálmán és Bugár Béla mellett a megbeszélésen részt vett Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, és Bálint-Pataki József, a Határon Túli Magyarok Hivatala elnöke is.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle