Connect with us

Hirdetés

technokrata

Közeleg a kvantumtitkosítás kora?

Dotkom

Közeleg a kvantumtitkosítás kora?

Kutatók egy csoportja szerint már nincs messze az az időszak, amikor a kvantumtitkosítás hétköznapjaink részévé válhat.

Az USA-beli Nemzeti Szabványok és Technológia Intézet (National Institute of Standards and Technology – NIST) és az Acadia Optronics együttműködéséből létrejött kutatócsapat elmondása szerint létrehoztak egy olyan rendszert, ami képes különálló fotonok folyamának továbbítására – mindezt 1 millió bites másodpercenkénti sebességgel. Ez a teljesítmény a már létező kvantumtitkosító megoldásokhoz képest közel százszoros növekedést jelent. Egy ilyen sebességű titkosítóeszköz már hétköznapi valósággá teheti a kvantumtechnológia használatát, mivel alkalmazásával lehetővé válik védett állományok, például videók továbbítása; állítja az NIST.

Fotonok – ezek a parányi részecskék képezik a kvantumtitkosítás alapját. A fény parányi alkotórészeinek polarizáltságát kihasználva olyan kódolást lehet létrehozni, amelynek lehallgatása – mai ismereteink szerint – nem mehet végbe anélkül, hogy erről a kommunikáló felek ne szerezhetnének tudomást. A fotonok küldésére és fogadására 20 centis (8 inch-es) tükröket használtak a kutatók, természetesen ezeket speciális áramkörök vezérelték.

Alan Mink, a NIST egyik mérnöke a következőképp nyilatkozott: ˝Sokkal gyorsabban tudjuk feldolgozni az adatokat ezzel a hardverrel, mint ahogyan az jelenleg szoftveresen elvégezhető lenne. Ez utóbbi esetben egy legalább 100 GHz-es processzorral bíró számítógép kellene a hasonló sebesség eléréséhez, és még mindig nem lenne elég gyors az operációs rendszer lassúsága miatt.˝

Amint arról tavaly novemberben írtunk, a magánkézben levő New York-i Magiq Technologies cég bejelentette Navajo Secure Gateway elnevezésű eszközét, mely a hagyományos titkosítási eljárásokat a kvantumkriptográfiával vegyíti. Képes virtuális magánhálózat (virtual private network – VPN) létrehozására üvegszálas kábelek révén, s ezzel – a cég szerint – tökéletes biztonságot lehet elérni a lehallgatásokkal szemben. Kereskedelmi forgalomban is kapható az eszköz (több tízezer dollárért), ebből is látszik, hogy mutatkozik igény a kvantumtitkosításra. Az ilyen készülékek rohamos elterjedésére azonban egyhamar mégsem számíthatunk, mivel a jelenleg működő titkosítások egyelőre tökéletesen megfelelnek. A kvantumtechnológia másik hátránya, hogy csak relatív kis távolságok áthidalására képes.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés