Connect with us

technokrata

Távkihallgatás és elektronikus cégeljárás a bíróságokon

Dotkom

Távkihallgatás és elektronikus cégeljárás a bíróságokon

Dr. Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és dr. Bakonyi Péter, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium helyettes államtitkára tárgyalt a bírósági szervezet informatikai helyzetéről.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke és az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) vezetőinek találkozóján a két intézmény – a bírósági szervezet informatikai helyzetét javító – együttműködési lehetőségei kerültek megvitatásra. A Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) egyik legfontosabb célkitűzése korszerű elektronikus szolgáltatások gyakorlati megvalósítása, s a két intézmény a bírósági ügyintézés minőségi javulását is az informatika szerepének növelésében látja.

Az egyik legfontosabb lépés ebben az irányban az IHM és az Igazságügyi Minisztérium (IM) megállapodása a MITS eDemokrácia programjának megvalósítása. A program egyik konkrét célja az elektronikus cégeljárás feltételeinek megteremtése, mely által az ügyintézés az ügyfelek számára leegyszerűsödik és felgyorsul, a cégiratok pedig elektronikus úton is hozzáférhetővé válnak. Az elektronikus cégeljárás technikai és jogi feltételei már jelenleg is adottak, bevezetése jövőre kísérleti projekt formájában, majd 2006-tól teljes mértékben megvalósul.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala (OITH) és az IHM jelenleg közösen dolgozik a távkihallgatás lehetőségének megvalósításán. A távkihallgatás lényege, hogy a tanúnak nem kell megjelennie a kihallgatáson, hanem kamera és Internet segítségével mintegy távkonferencia formában is kihallgatható. Ez bonyolult, több személyt érintő bűnügyeknél könnyítheti meg a procedúrát, mivel elkerülhető a tanúk utaztatása.

Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásával a bíróságoknak megnövekedett joganyaggal kell dolgozniuk, amely eléréséhez javítani kell a bíróságok informatikai ellátottságát, ennek megoldását készíti jelenleg elő az OITH és az IHM. Az IHM távmunka pályázatán az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala 43 távmunkahelyet nyert, mely nagy lépés a bírósági távmunka fejlesztésében.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle