Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tanúsított, elektronikus aláíráshoz használható chipkártya az Állami Nyomda Rt-től

Dotkom

Tanúsított, elektronikus aláíráshoz használható chipkártya az Állami Nyomda Rt-től

Az elektronikus aláírásról szóló 2001:XXXV. törvény előírja, hogy minősített elektronikus aláírás illetve minősített időbélyeg kizárólag kijelölt független tanúsító szervezet által tanúsított és a Nemzeti Hírközlési Hatóság nyilvántartásában szereplő biztonságos aláírás-létrehozó eszközzel (BALE) készíthető.

Az Állami Nyomda Rt. felkészült az előírt követelményeknek megfelelő, kiemelkedően biztonságos szolgáltatásokra képes úgynevezett multiapplikációs chipkártya gyártására, előmegszemélyesítésére valamint megszemélyesítésére. A kártya alapja StarCert platformra épülő nagy biztonságú chipből, operációs rendszerből és aláíró alkalmazásból áll.

A legmagasabb biztonsági követelményeket is teljesítő chipkártyák jellemzője, hogy képesek kielégíteni a biztonsági aláírást létrehozó legújabb európai eszközök interfész szabványát. Ez a tény elvileg is kizárja, hogy a kártyákat rendszer szinten lehessen támadni, vagyis egy kártya sikeres támadása esetén valamennyivel kapcsolatot lehessen kiépíteni. Ugyanez a biztonság teszi lehetővé, hogy úgynevezett aszimmetrikus autentikáció történjen közvetlenül a kártya és egy távoli szerver között. Így kizárható a manapság egyre divatosabb támadási forma, ahol egy illegális (lemásolt) webszerverrel történik a kapcsolatfelvétel, és a gyanútlan ügyfél bizalmas adatai csalók kezébe kerülnek. Ez a tulajdonság teszi alkalmassá biztonságos elektronikus kereskedelemi- illetve banki szolgáltatások használatát, a távoli munka, csoportmunka, adatforgalmazás, digitális aláírások teljes, hiteles alkalmazását, ezáltal hazánkban is valódi lehetőség nyílik az elektronikus társadalom-közigazgatás igényeinek kiszolgálására.

A chipkártyát nem csak központilag, hanem minősített biztonságos környezetben is ki lehet bocsátani, a kártya támogatja a decentralizált kibocsátást is, így lehetővé válik az ügyfél jelenlétében történő kulcsgenerálás és a tanúsítványok kártyára léptetése. Az ilyen chipkártya az elsők közé tartozó minősített eszköz hazánkban, amellyel nyilvános terminálon is készíthető minősített elektronikus aláírás. A kártya ára nem haladja meg a kevésbé biztonságos konkurens termékek árát. A kártyák felhasználásához szükséges egységcsomag – CD-ről installálható szoftver, biztonságos PIN kód beléptetésére alkalmas kártyaolvasó és chipkártya – az Állami Nyomda Rt-től beszerezhető.

Az Állami Nyomda konzorciumi partnereivel együtt állítja elő a magyarországi kártya alakú azonosító okmányokat: a személyi igazolványt, a vezetői engedélyt, a gépjárműtörzskönyvet valamint a diákigazolványt. A társaság az elmúlt években több mint 70 millió kártyát állított elő. Ezek között találunk kaparós felülettel ellátott mobilfeltöltő és chipes telefonkártyákat, valamint több millió diákigazolványt, chipes parkoló és kereskedelmi kártyát is. Az Állami Nyomda Rt. a Magyar Köztársaság minősített ajánlattevője és értékpapír-előállítója, a NATO hivatalos beszállítója, ISO 9001 minőség-irányítási és ISO 14001 környezetirányítási rendszer tanúsítvánnyal, Mastercard és VISA bankkártya-gyártói és megszemélyesítői engedéllyel, valamint chipes telefonkártyák és kaparós felülettel ellátott mobil feltöltőkártyák gyártásához TU4 minősítéssel rendelkezik. Tevékenységét a BS 7799 információvédelmi szabvány szerint végzi.

A Giesecke&Devrient (Németország) által fejlesztett és minősített StarCert kártya 2003. szeptember 24-én kapta meg Magyarországi tanúsítványát Biztonságos Aláíró Eszközként a Huntrust Kft. – az Állami Nyomda Rt. kiemelt partnere – megbízásából. A Huntrust Kft. által fejlesztett szoftverkomponensek, közösen kialakított rendszerek tették lehetővé, hogy az Állami Nyomda Rt. képes legyen a magas biztonságú kártyák sorozatgyártására, előmegszemélyesítésére, megszemélyesítésére. A Huntrust Kft. által fejlesztett szoftver eszközök megvalósíthatják a hitelesítés szolgáltató által generált kulcsok – aláíró, autentikációs, titkosító – kártyára léptetését, amelyre a hazai minősített hitelesítés szolgáltatók közül első között a MÁV Informatika Kft. készült fel.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés