Connect with us

Hirdetés

technokrata

Közepes szintű riasztás a Netsky Q változata miatt

Dotkom

Közepes szintű riasztás a Netsky Q változata miatt

A Netsky vírus írói jogot formálnak a felhasználók oktatására, valamint a hacker tevékenység és a programok feltörésének megelőzésére.

A Trend Micro közepes szintű riasztást adott ki a Netsky Q variánsa kapcsán; ezt a féreget a csendes-óceáni térségben, többnyire Japánban észlelték. A tömeges levélküldő féreg ezen verziója, amely a levél olvasása vagy megtekintése során az Internet Explorer vírustelepítést lehetővé tevő sebezhető pontjait használja ki, a kódba beágyazva a vírus írójának üzenetét tartalmazza.

Az Oroszországból üzenő, magukat „SkyNet Antivirus Team” néven azonosító csoport vírusírói jogot formálnak a felhasználók oktatására, és részt kívánnak venni a hacker tevékenység, a programok feltörése és az illegális tartalommegosztás megelőzésében. „Nincs semmilyen bűnözői szándékunk.” – állítja a rejtett üzenet. A vírusírók azt is részletezték, hogy nem használnak hátsó ajtókat a kéretlen levelek (spam) terjesztéséhez, nem gyerekek, és C++ magas szintű programozási nyelven programoznak. Az üzenet a következő mondattal zárul: „A felhasználóknak nem egy új víruskereső-frissítésre van szükségük, hanem jobb oktatásra!” A SkyNet a Terminator filmekből ismert öntudatos számítógép-rendszerre utal, amely apokaliptikus háborút indít az emberiség ellen.

„Azt állítják, hogy nem bűnözők. A Netsky létrehozói nincsenek tudatában annak, hogy a tevékenységük többletköltséget jelent a cégek és szervezetek számára, akiknek harcolniuk kell a fertőzések ellen, vagy le kell állítaniuk egyes szolgáltatásokat.” – magyarázta Joe Hartmann, a Trend Micro vírusvédelmi szakértője – „Nem léteznek „jó” vírusok, és a rosszindulatú kódok kiadása még „oktatási” célból sem etikus.”

A Netsky ezen változata levelezési hibaüzenetre emlékeztető fejléccel és üzenetszöveggel érkezik, és különböző méretű ZIP vagy PIF csatolt file-okat tartalmaz. A futtatás után elhelyez néhány állományt a Windows mappában, többek között a saját másolatát, FIREWALLLOGGER.TXT néven. A rendszerleíró adatbázis egy bejegyzése okozza a memóriarezidens féreg automatikus futtatását a későbbi rendszerindítások során. A korábbi változatokhoz hasonlóan a Netsky Q ügyel arra, hogy ne küldje el magát számos biztonsági vállalathoz és szervezethez. A féreg egyébként a Windows 95, 98, ME, NT, 2000 és XP platformokon működik.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés