Connect with us

technokrata

Tavaly 41%-kal nőtt a lakossági internetbanking ügyfelek száma

Dotkom

Tavaly 41%-kal nőtt a lakossági internetbanking ügyfelek száma

A GKI Gazdaságkutató Rt. és a Westel Mobil Távközlési Rt. – a Sun Microsystems Magyarország Kft.-val együttműködve – negyedévente felméri a vállalati Internet-használati szokásokat, a hazai elektronikus gazdaság fejlődését. Jelen összefoglalóban a pénzügyi szektor Internet-gazdasággal összefüggő jellemzőit mutatják be.

2003 folyamán a pénzügyi szolgáltatók Internet-használati indexe a GKI-Westel e-Pénzügyi Index értéke nagyjából stagnált és év végére 19,1-es értéket vett fel a –100 +100-as skálán. Az internetes értékesítéshez fűződő várakozások a bankok és a biztosítók esetében különváltak, a biztosítók várakozása csökkent, a bankoké erősödött.

2003 végén az internetes folyószámla-szolgáltatásokkal rendelkező hitelintézetek kb. 331 ezer internetbanki szolgáltatásokra szerződött lakossági ügyféllel rendelkeztek, ami 41%-kal több mint egy évvel korábban. Az internetbanki szolgáltatásokra szerződött vállalkozások száma ugyanebben az időpontban 54 ezer volt, ami 74%-os éves növekedést takar. 2003 végén az internetbanki szolgáltatásokat az internetes bankok lakossági ügyfeleinek körülbelül 8%-a, míg vállalati ügyfeleinek 12%-a használta.

A hitelintézetek várakozásai és a GKI becslése szerint 2004. júniusának végén több mint 380 ezer lakossági, illetve csaknem 64 ezer vállalati ügyfél fog internetes banki szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéssel rendelkezni. 2004 egészében a lakossági internetbanking ügyfelek száma 28%-kal nőhet, míg a vállalati online ügyfelkör ennél is dinamikusabban akár 45%-kal is bővülhet.

Internetes banki tranzakciók

A bankok várakozásai alapján az internetes bankszolgáltatások közül továbbra is az átutalások online indítása növekszik majd a legnagyobb mértékben mind a lakossági, mind a vállalati ügyfelek között. A lakosság körében az internetes betétlekötések, míg a vállalatok körében a számlainformációk lekérdezése, illetve a tranzakciók ellenőrzése fog a következő egy évben jelentős mértékben emelkedni.

A felmérés 2004. januárjában zajlott le a pénzügyi szférán belül önkitöltős kérdőívek segítségével, megkérdezve a hitelintézeteket, az internetes takarékszövetkezeteket és a biztosítótársaságokat. Mérlegfőösszeg alapján a bankok 69%-a, díjbevétel alapján a biztosítók 60%-a képviseltette magát a felmérésben.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom