Connect with us

Speciális tábla PC a katonáknak

Dotkom

Speciális tábla PC a katonáknak

A HP egy speciális feltételeknek megfelelő, meglehetősen strapabíró tábla PC-t és egy ugyanilyen alkalmazási körülményekre tervezett notebookot bocsátott útjára.

A hordozható számítógépeknek mindig is jobban kellett viselniük a környezeti hatásokat. Otthon akár még a számítógépház köpenye nélkül, becsavarozatlan videokártyával is elműködhet egy komputer, ám a mobil masinákra sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak. Ezek azonban olyan extrém környezetben mégsem elegendőek, mint amilyen körülményeket például a katonaság támaszthat egy ilyen eszközzel szemben. A HP új modelljei megfelelnek az Egyesült Államok hadereje által szabott kritériumoknak, azaz nagymértékben víz és ütésállóak.

Hogyan néz ki egy ilyen tábla PC? A HP tr3000-es változata első ránézésre is rögtön kitűnik a sorból: robosztus kialakítása miatt azt vélné gondolni az ember, hogy egy, még a múlt század kilencvenes éveinek végéről itt felejtett prototípust lát. A szokatlanul nagy vastagság azonban az extrém környezeti tényezők elviselését szolgálja (akár -20 vagy +60 fokos hőmérsékleten is működőképes) – az eszköz például túlél egy méteres magasságból való leejtést, ledobást is (akár többször is). A készülék egyébként nem a hétköznapi modelleknél megszokott műanyag borítást kapta, hanem magnéziumötvözetből készítették számára a házat (csakúgy, mint a notebook változatnál), mely így viszonylag könnyű, ám a fizikai hatásoknak sokkalta jobban ellenálló lett. A pontos tömege egyébként 1,7 kilogramm.

A tr3000-es 8,4 colos LCD-vel rendelkezik, a folyadékkristályos kijelző kifejezetten úgy lett kialakítva, hogy a kültéri, rossz fényviszonyok esetén is jól látható képet adjon. A képernyőt egyébként az Intel 830GM chipkészletébe integrált grafikus vezérlő szolgálja ki, mely 32 MB-nyi memória felett rendelkezhet. Processzora egy ultraalacsony energiafogyasztású mobil Pentium III, melynek működési frekvenciája 933 MHz. Memória gyanánt a ˝jó öreg˝ PC-133-as SDRAM szolgál, alapesetben 256 MB-nyi (maximum 640 MB-ig bővíthető két slotnak köszönhetően, ám elég nehéz elképzelni, hogy a seregnél erre sor kerülne).

Merevlemeze egy 40 GB-os kapacitással bíró winchester lett. Ez egyébként olyan kialakítású, hogy a fizikai behatásokkal szemben nagyfokú ellenálló-képességet mutat; a tábla PC rugdosása sem árt a működésének. Ellátták integrált mikrofonnal és hangszórókkal; hangvezérlője pedig AC-97 kompatibilis. Hálózati csatlakozásra 56 Kbps-os integrált modeme és 10/100 Mbps-os Ethernet csatolója segítségével képes, és természetesen vezetékmentes kommunikációval is felruházták (enélkül talán semmit sem érne az eszköz): GPRS, CDMA, Wireless LAN és Bluetooth szabványokat egyaránt tud kezelni. Két darab 2.0-s USB csatlakozót is kapott a tr3000-es.

6 cellás, 3600 mAh-s lítium-ionos akkumulátora révén 3,5 óráig működőképes, de egy második teleppel az üzemideje 6 órára nyújtható. Operációs rendszer gyanánt a Microsoft Windows XP Tablet PC Editionje teljesít szolgálatot. 3500 dollárért bárki vehet magának egy ilyet (az USA-ban).

A HP egyébként nem csak katonai alkalmazásra szánja most bejelentett eszközeit, rendőrségi, tűzoltói megrendelésekre is számít, csakúgy, mint a speciális területeken dolgozó alkalmazottakkal bíró vállalatok érdeklődésére. Érdekesség, hogy annak ellenére ezek az első ilyen típusú modelljei a forgalmazónak, hogy a mobil számítástechnikai piacon már a kezdetektől fogva jelen van. Nem lesz könnyű helyzete: olyan ellenfelekkel kell versenyeznie, mint például a Panasonic Toughbookja.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő