Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az IBM és a Siemens digitális képfeldolgozó rendszere megnyitja a digitális kor kapuját

Dotkom

Az IBM és a Siemens digitális képfeldolgozó rendszere megnyitja a digitális kor kapuját

Az IBM és a Siemens legkomolyabb képarchiválási és kommunikációs rendszere megnyitja a digitális kor kapuját Csehország második legnagyobb kórháza előtt.

A Brnói Egyetemi Kórház korszerű képarchiválási és kommunikációs rendszert (Picture Archiving and Communication System, PACS) épített ki hatékonysága növelésére, költségei lefaragására és betegellátási színvonala javítására. A rendszer az IBM és a Siemens Medical legújabb technológiái segítségével digitalizálja az évi 400.000 kórházi vizsgálat kapcsán készült radiológiai felvételeket. Az intézmény információs környezetével összekapcsolt új megoldás egyetlen rendszeren belül biztosítja az orvosok számára az archivált felvételek és a kapcsolódó betegadatok azonnali hozzáférését. A jogosult felhasználók a hálózat bármely pontjáról egyszerűen elérhetik és lehívhatják a képeket, kereshetnek a különböző forrásokból származó adatok között és megoszthatják az információkat kollégáikkal.

A Brnói Egyetemi Kórház nagy teljesítményű digitális képarchívuma az IBM felső kategóriás adattárolási eszközével köti össze a különböző kórházi helyszíneket. A SAN-architektúrára (Storage Area Network) épülő biztonságos tárolóegységek a teljes képdokumentáció mellett a kapcsolódó kórházi rendszerek klinikai és üzleti adatait is képes fogadni. Ez a lehetőség rendkívüli beruházás-megtérülést nyújt az intézmény számára. A kezelőszemélyzet a teljes rendszert egyetlen központi helyszínről felügyeli, a leállások és az adatvesztés megakadályozásáról pedig a Tivoli Storage Manager alkalmazás gondoskodik. Minden adatról két külön adathordozóra készül biztonsági másolat.

A Siemens végponttól végpontig terjedő képarchiválási és kommunikációs rendszerének központi elemei a legújabb technológiára épülnek. Ezek közül az első és legfontosabb a betegadatok és a felvételek archiválására szolgáló MagicStore Supreme adatbáziskezelő rendszer. Jelenleg a MagicStore Supreme a Siemens legkomolyabb teljesítményű, egyetemi és más, nagyméretű kórházaknak ajánlott elektronikus archívuma. A rendszerben 9 TB kapacitású IBM Shark lemeztömb tárolja a képi adatokat.

Lényeges elemnek számítanak továbbá a két illetve négy fekete-fehér monitorral ellátott MagicView 1000 diagnosztikai munkaállomások. Ezekből a gépekből összesen hét darab működik a kórházban – négy közülük kettő, három pedig négy monitorral. A röntgenszobákban telepített, felső kategóriás MagicView 1000 munkaállomások háromdimenziós képmegjelenítő szoftvert futtatnak.

A rendszerhez tartoznak még az egy darab színes vagy fekete-fehér monitorral dolgozó MagicView 300 diagnosztikai munkaállomások. Ezek az előző modellnél egyszerűbb gépek az orvosi szobákban illetve a műtőkben találhatók. Összesen 13 működik belőlük a hálózatban. A MagicView 300 a képi információk feldolgozásához biztosít alapvető funkciókat: pl. a fényesség és a kontraszt beállítása, zoomolás, a különböző megjelenítési módokon készült felvételek összehasonlítása.

A képeket az 50 felhasználó egyidejű kiszolgálására képes MagicWEB rendszer segítségével terítik a kórház intranethálózatán. A MagicWEB révén a felvételek valamennyi Internet Explorer 5.0 vagy újabb böngészőt futtató PC-ről elérhetők. A MagicWEB alapszintű megjelenítési és képfeldolgozási feladatokat támogat (például: fényesség és kontraszt beállítása, zoomolás, két kép összehasonlítása egy képernyőn).

A rendszert kiegészítő MagicSAS radiológiai információs rendszert teljes egészben lokalizálták cseh nyelvre. A MagicSAS-on keresztül viszik be az adatbázisba a betegek demográfiai adatait, választják ki a megjelenítési módot (röntgen, CT, MR, ultrahang) és rögzítik a vizsgálat eredményét. Ezen túlmenően a rendszer standard batch-file-okat készít az egészségbiztosító pénztárak számára az elvégzett vizsgálatok kiszámlázásához.

Valamennyi alkalmazott megoldás pontosan megfelel az orvosi berendezésekre vonatkozó csehországi jogszabályoknak. A diagnosztikai munkaállomások IIa osztályú orvostechnikai besorolást kaptak az EU szabályai szerint.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés