Connect with us

technokrata

Terjed a szórakoztató elektronika, növekszik az életszínvonal

Dotkom

Terjed a szórakoztató elektronika, növekszik az életszínvonal

Több modern készülék a háztartásokban.

Az életszínvonal növekedését tükrözi a háztartások növekvő ellátottsága szórakoztató elektronikai készülékekkel. A DVD-lejátszóval rendelkező háztartások száma megduplázódott egyetlen év alatt. Figyelemre méltóan elterjedt a hifi torony, CD-lejátszó és a videokamera is az utóbbi években. Új trend, hogy egy háztartásban több színes tévékészülék, videorekorder, sétáló magnó vagy más található. Többek között ezt állapítja meg a GfK Piackutató Intézet decemberi felmérésre a háztartások felszereltségéről.

A szórakoztató elektronikai készülékek kereskedelmi forgalma 2003-ban az előzetes adatok szerint 120 milliárd forint körül várható, ami 20 százalék növekedést jelent az előző évhez képest. Az emelkedést Schiller Tamás, a GfK területvezetője három fő okkal magyarázza: egyrészt a vásárlóerő relatív növekedésével és az átlagárak csökkenésével, másrészt pedig a kereskedelem fejlődésével. A szakáruházak és hipermarketek láncai országszerte új üzletekkel bővültek. Minden korábbinál nagyobb felületen kínálják a gazdag választékot. Ugyanakkor az új üzletek nyitásával együtt járó akciók, árengedmények vásárlásra csábítanak olyan fogyasztókat is, akik csak későbbre terveztek beszerzéseket. A forgalom növekedésének harmadik oka a lakásépítés fellendülése. Az új otthonok tulajdonosai gyakran új készülékekkel szerelik fel háztartásukat.

A legelterjedtebb szórakoztató elektronikai készülék a színes tévé, – a háztartások 94 százalékában található. A hat év alatt elért nyolc százalékpontos növekedéssel együtt jár a fekete-fehér készülékek eltűnésével. Amíg 1997-ben még a háztartások 22 százalékában nézték a műsorokat fekete-fehér képernyőkön, addig tavaly már csak 5 százalékában. Ebben a szegmensben a fejlődés másik jele, hogy a háztartások 13 százalékában egynél több színes tévét használnak.

Második legelterjedtebb készülék a videolejátszó, amely immár a háztartások többségének mindennapjaihoz hozzátartozik. Sőt, a háztartások öt százalékában egynél több videorekorder található. A hifi-toronnyal rendelkező háztartások aránya több mint másfélszeresére nőtt hat év alatt. Ezzel a pozitív trenddel párhuzamosan csökken mind a rádiós magnók, mind a csak rádióműsor fogására szolgáló készülékek aránya.

A DVD-lejátszó gyors térhódításának mozgató rugóit Schiller Tamás a modern technológia iránti érdeklődésben, a sok vásárlásra ösztönző akcióban és a viszonylag alacsony árban látja. Egyelőre luxusnak látszik a videokamera. A háztartások 6 százaléka rendelkezik vele, általában a legmagasabb jövedelmű, legmagasabb társadalmi státusz-csoportokban. A kutatás a felnőtt lakosságot fontos szempontokból reprezentáló 1.000 fő személyes megkérdezésével folyt le, 2003 decemberében.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp