Connect with us

technokrata

Miért pont EuroWeb-Elender fúzió?

Dotkom

Miért pont EuroWeb-Elender fúzió?

Interjú Dr. Kóka Jánossal, az Elender korábbi és jelenlegi vezérigazgatójával az EuroWeb-Elender fúzióról.

Mint ismeretes, az Euroweb International és a Wallis Csoport többségi tulajdonában álló Elender Üzleti Kommunikációs Rt. részvényeseinek képviselői 2004. február 23-án aláírták az Elender Rt. 100%-ának Euroweb International felé történő értékesítéséről szóló adásvételi szerződést. Az eseménnyel kapcsolatban feltettünk néhány kérdést Dr. Kóka Jánosnak, az Elender korábbi és jelenlegi vezérigazgatójának.

Terminal – Ön szerint milyen vonzó tulajdonságokat látott az EuroWeb International az Elenderben? Stratégiai lépésről van szó, esetleg tőke-bevonásról, vagy az Európai Unió kínálta lehetőségek kiaknázásáról?

Kóka János – Mindenképp stratégiai lépésről van szó. A két cég hasonló üzleti modellel, kiegészítő, egymást erősítő termék-portfolióval rendelkezik. Emellett az sem elhanyagolható tényező, hogy az Elender nyereséges, valamint jó menedzsmenttel rendelkezik.

Terminal – Az új cég a legnagyobb magyarországi független Internet-szolgáltató lesz. Kiütheti valaha is a Matávot a monopóliumából, vagy lehetnek azonos szinten?

Kóka János – Nem, az alternatív távközlési konszolidáció hosszabb távú célja lehet csak bárkinek…

Terminal – Az Ön nevéhez fűződik az Elender első nagy projektje 1997-ből. Ön szerint mennyiben határozta meg az Elender életét a Sulinet program elindítása? Valóban olyan hatalmas versenyelőnyre tett szert ezáltal a cég?

Kóka János – Igen. 1997-ben a piac még nagyon kicsi volt, az Elender számára komoly ugrást jelentett a Sulinet.

Terminal – A Sulinet-tender megnyerése után Törő Csaba, az EuroWeb akkori igazgatója szerint politikai döntés született. Most ugyanez a Törő Csaba a Pantel 51 százalékos részének megvételével 100 százalékra növeli az Euroweb International részesedését a magyarországi Euroweb Internet-szolgáltatóban – és közvetve az Elenderben is. Ön szerint megváltoznak-e a hazai távközlési viszonyok a közeljövőben? Átrendeződhet-e a piac?

Kóka János – Van esély a konszolidáció megindítására, de ezelőtt sürgős megoldandó feladataink vannak.

Terminal – Mi várható, mi történik az Elenderrel a fúzió után? (márkanév, alkalmazottak, szolgáltatások)

Kóka János – Egyelőre dolgozunk a közös stratégia kimunkálásán.

Terminal – Ön szerint van-e jelentősége annak, hogy mindez még az Európai Uniós csatlakozás előtt történt?

Kóka János – Az uniós lehetőségek kiaknázása a cégek fontos célkitűzése.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek