Connect with us

A Siemens: vezető megoldás-szállító az e-kormányzat területén

Dotkom

A Siemens: vezető megoldás-szállító az e-kormányzat területén

A Siemens Rt. számos jelentős projektet valósított meg az elmúlt években az államigazgatás és az e-kormányzat területén.

A fennállásának 157. évében járó Siemens a világ harmadik legnagyobb elektrotechnikai és elektronikai vállalata. Hagyományainak megfelelően – létrejöttét egy híradástechnikai találmánynak köszönheti – az információ és kommunikáció jelenleg is legfontosabb és legnagyobb munkaterülete. Miközben kínálata trendsetter technológiák sokaságát tartalmazza, a világ élvonalában foglal helyet az e technológiákra alapuló megoldások, alkalmazások terén is.

Az információs társadalom korában kiemelkedő szerepe van az olyan e-diszciplináknak, mint például: e-business, e-kereskedelem, e-kormányzat. A Siemens, felismerve azt a nagy potenciált, mellyel az infokommunikáció az üzleti és állami-kormányzati folyamatok átalakításában, modernizálásában képvisel, még a múlt évszázad utolsó éveiben nagyszabású e-programot tűzött ki maga elé. Ez egyrészt arra irányult, hogy belső folyamatainak egységesítésével és Internet-alapú megoldásokra való átállításával a vállalatot magát e-vállalattá alakítsa, másfelől ennek az átalakulási folyamatnak a gazdag tapasztalatait üzleti kínálatának részévé tegye.

A Siemens a világ IT-szolgáltatói piacának egyik vezető szereplője. Egy kézből kínálja a hardvermárka-független szolgáltatások széles választékát a tanácsadástól a rendszerintegráción és a komplex infokommunikációs infrastruktúrák működtetésén és szervizén keresztül az üzleti és kormányzati folyamatok menedzseléséig. Átfogó rendszer- és ágazatspecifikus know-how-ját több mint 10.000 ügyfél veszi igénybe, mintegy fele részben Németországon kívül. Köztük vannak a Fortune 500 lista szerinti legnagyobb vállalatok, illetve kormányhivatalok, önkormányzatok és fegyveres erők. A public sector felhasználói számára kínált innovatív e-kormányzati megoldásaival nemzetközileg is élvonalbeli, Nyugat-Európában pedig vezető szerepre tett szert. Különösen erős piacai Németország, Nagy Britannia, Olaszország és Ausztria, de e mellett növekvő fontosságot képviselnek számára az EU-tagságra váró kelet-európai országok is, például: az államigazgatás modernizálása vagy új határellenőrzési rendszerek bevetése kapcsán.

A Siemens e-kormányzati kompetenciájának érzékeltetésére álljon itt néhány, a nemzetközi referencia-listájából kiragadott, legújabb keletű projekt:

 • 2002-ben Litvániában installált, 2003-ban pedig Lettországban kapott megrendelést új határellenőrzési rendszerekre, melyek megkönnyítik és meggyorsítják a határőrizeti szervek és az utazók számára egyaránt az útlevél-ellenőrzést, és elősegíti a körözött személyek és járművek kiszűrését.

 • Romániában fővállalkozóként installálta az új állami munkaerő-piaci nyilvántartó, állásközvetítő és munkanélkülisegély-folyósító rendszer hardver-szoftverjét több mint 200 irodában – korábban Ausztriában telepített hasonló rendszert.
 • Norvégia történetének legnagyobb IT-projektje keretében 20.000 munkaállomásból, 230 hálózatból és 350 szerverből álló homogén infrastruktúrát tervezett, telepített és üzemeltet a fegyveres erők számára, amely felváltja a korábbi, elszigetelt és nem-kompatibilis megoldásokat.
 • Chipkártya-alapú diákigazolványt szállít a prágai Károly Egyetem 55.000 diákja számára. A kártyák az ID-funkció mellett a rajtuk integrált chip révén további alkalmazások alapjául is szolgálnak
 • Biometriai (hang-, arc- és ujjlenyomat-adatok) alapján működő biztonsági és beléptető rendszert telepít az indiai védelmi minisztérium számára.
 • Bosznia-Hercegovina 2,5 milliós felnőtt lakosságát és 1,5 millió gépjárművezetőjét látja el új, kártyaformátumú személyi azonosító okmányokkal, illetve vezetői jogosítványokkal, melyeket 166 okmányirodában bocsátanak majd ki.
 • 110 ezer „védelmi többcélú kártyá”-t már szállított, és újabb 140 ezerre kapott megrendelést az olasz védelmi minisztériumtól. A kártyák a fegyvernemek személyi állománya számára ID-okmányként és egészségügyi kártyaként szolgálnak; e mellett olyan alkalmazásokat is megvalósítanak, mint digitális aláírás, e-mail rejtjelezés, stb.
 • A walesi nemzetgyűlés megbízásából korszerűsíti és üzemelteti a kormányhivatal és annak regionális szervezete IT-infrastruktúráját, ezzel megteremtve a lehetőséget a választások és népszavazások elektronikus lebonyolításához is.
 • Elektronikus aktára épülő rendszert épít ki Berlin városa számára a közlekedési szabálysértésekkel kapcsolatos büntetések elektronikus kiszabására és behajtására.
 • Bécsi székhelyű Program and System Engineering (PSE) szoftverházának bevonásával kifejlesztett egy EDI (electronis data interchange)-alapú rendszert, amely a vízügyi hatóságokat a csatornázási művekkel és a vízművekkel, illetve a vizek minőségelemzését végző laboratóriumokkal kapcsolja össze a vízminőségi adatok folyamatos monitorálására.

A Siemens Rt. a magyarországi Siemens-vállalatcsoport vezető és legnagyobb vállalata. A 2003. szeptember 30-án végződött gazdasági évben 75 milliárd Ft árbevételt ért el, és ezzel a hazai forgalommal egyike a legnagyobb magyarországi elektrotechnikai és elektronikai kereskedelmi és szolgáltató vállalatoknak. Átfogó kínálata kiterjed az információ és kommunikáció, az energia, az ipari létesítmények és automatizálás, a közlekedés és az orvostechnika széles területeire.

A Siemens Rt. számos jelentős projektet valósított meg az elmúlt években az e-kormányzat területén. A legfontosabbak ezek közül:

 • Az úgynevezett okmányirodai projekt. A 280 irodára kiterjedő infokommunkációs hálózati infrastruktúra és alkalmazási megoldások keretében történik országosan az állampolgárok személyi, gépjárművezetői és egyéni vállalkozási okmányainak előállítása és kezelése.

 • Az közjegyzői okmányok elektronikus archiválási és továbbítási rendszere.
 • Budapest és Győr Internet-portáljának kialakítása.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom