Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bill Gates: technikák a kéretlen levelek felszámolására

Dotkom

Bill Gates: technikák a kéretlen levelek felszámolására

A Microsoft felvázolta a spam problematikájának kezelésére szolgáló szabályokkal és műszaki megoldásokkal kapcsolatos javaslatait, köztük az ˝e-mail küldőazonosítót˝ .

Az RSA konferencián megtartott előadásában Bill Gates, a Microsoft elnöke és vezető szoftvertervezője részletesen bemutatta a spam felszámolására irányuló terveket és az ezzel kapcsolatos technológiai javaslatokat. Szólt a vállalat Koordinált Spamellenes Kezdeményezéséről (Coordinated Spam Reduction Initiative, CSRI), valamint az ˝e-mail küldőazonosító˝ kialakításához szükséges műszaki specifikációról.˝Felhasználóink panaszainak sorában a spam foglalja el az első helyet, a Microsoft ezért számos fronton végez innovációs tevékenységet ennek felszámolása érdekében.˝ – közölte Gates – ˝Hitünk szerint az ´e-mail küldőazonosító´ és a Koordinált Spamellenes Kezdeményezés hozzájárul a kéretlen levelek küldésére épülő vállalkozások gazdasági ellehetetlenítéséhez, a spammerek tevékenységének beszüntetéséhez.˝

A CSRI, a Microsoft hosszú távú – az iparág egészét érintő – terve a spam technológiai eszközökkel történő hathatós visszaszorítására. Három olyan javaslaton alapul, amely jobb szűrésre ad módot:
• lehetővé kell tenni az e-mail feladójának kétséget kizáró azonosítását, a hívóazonosító módszerével
• lehetővé kell tenni a nagy tömegű e-mailt küldők számára, hogy jelezzék: betartják az elvárható levelezési szabályokat
• működőképes alternatívákat kell felkínálni a kevesebb levelet küldők számára, hogy megkülönböztethetővé tegyék magukat a spammerektől

˝E-mail küldőazonosító˝

A létező spamszűrők az e-mail feladója alapján döntik el, hogy kéretlen-e az adott levél. Nincs azonban jelenleg garancia arra nézve, hogy a levél valóban attól származik, aki feladóként fel van benne tüntetve. Egyre inkább terjed a ˝spoofing˝, vagyis az e-mail feladójának meghamisítása, mert a kéretlen levelek feladói viszonylag egyszerűen kijátszhatják a szűrőket. Ez a módszer biztonsági kockázatot is jelenthet, ha e-mailben terjedő vírusok küldésére használják.

A Microsoft azért készítette el az e-mail küldőazonosítóra vonatkozó javaslatát, hogy segítséget nyújtson a hamis tartomány feltüntetésének megakadályozásához, valamint a spamszűrők hatékonyságnak fokozásához. Ennek érdekében megállapíthatóvá kell tenni az üzenetet feladó tartományt – lényegében úgy, ahogyan a telefonok hívóazonosítójának köszönhetően megjelenik a hívó fél telefonszáma.

A javaslat három lépésben tervezi megvalósítani a feladó azonosítását:
• az e-mailt küldő kisebb vagy nagyobb szervezetek közzéteszik kimenő e-mail kiszolgálóik IP-címét a DNS (tartománynév) rendszerben, az ˝e-mail küldőazonosító˝ specifikációjában előírt formátumban
• a fogadó e-mail rendszerek minden üzenetet megvizsgálnak, hogy megállapítsák, milyen tartományból valónak állítja magát az üzenet (azaz hogy milyen internetes tartomány van feltüntetve az üzenetben feladóként)
• a fogadó e-mail rendszerek lekérdezik a DNS-ből az állítólagos feladó tartomány kimenő e-mail kiszolgálóinak IP-címeit; ezután ellenőrzik, hogy szerepel-e a listán az az IP-cím amelyről a levél érkezett; ha nem, akkor az üzenetet nagy valószínűséggel hamis címről adták fel

Előrehaladott állapotban vannak a Microsoft arra vonatkozó tervei, hogy próbaüzemben bevezesse az e-mail küldőazonosítót a Hotmail szolgáltatás részeként. A Hotmail mától kezdve közzéteszi kimenő IP-címeit, és a nyár elejétől kezdve ellenőrizni fogja a bejövő IP-címeket. A vállalat ezenkívül más cégek (az Amazon.com, a Brightmail és a Sendmail) segítségét is igénybe veszi a javasolt módszer teszteléséhez.

Ajánlások a nagy mennyiségű jogszerű levelet küldő cégeknek

Nem minden kereskedelmi célú e-mail minősül levélszemétnek. Számos előírásosan működő vállalat, köztük bankok, brókercégek és biztosítótársaságok e-mailben tartanak kapcsolatot ügyfeleikkel, és így tájékoztatnak szolgáltatásaikról. A légitársaságokhoz, a sajtóvállalatokhoz és a sokféle online kereskedelmi szolgáltatóhoz hasonló más szervezetek is teljes joggal küldhetnek e-mailt ügyfeleiknek. Napjainkban azonban a vállalkozások nem tudják a spammerektől könnyen megkülönböztethetővé tenni magukat.

A Microsoft a CSRI javaslatban felvázolta, hogy szerinte milyen magatartási szabályokat kellene kialakítani a kereskedelmi célú e-mailt küldő szervezetek számára, hasonlóan az elektronikus adatvédelem területén ténykedő szervezetek, többek között a TRUSTe hozzájárulásával kialakított magatartási szabályokhoz. A Microsoft úgy véli, hogy amint közmegegyezés születik a szabályokról, független elektromos levelezési megbízhatósági hatóságokat (independent e-mail trust authority, IETA) kell felállítani, amelyek figyelemmel követik, hogy a nagy mennyiségű levelet kiküldő szervezetek betartják-e a szabályokat, és ha igen, ezt tanúsítják.

A Microsoft nézete szerint megbízhatósági listák, illetve digitális tanúsítványok révén mind a szűrőszoftverek, mind a végfelhasználók számára könnyen felismerhetővé kell tenni azokat a szervezetekek, amelyek az IETA tanúsításával bizonyíthatóan betartják a helyes levélküldés magatartási szabályait. A tanúsítvány meglétét, illetve a megbízható feladók listáján való szereplést a spamszűrők meggyőző bizonyítéknak tekinthetik arra nézve, hogy a feladó nem spammer, így a technológia jobban meg tudja különböztetni a jogszerű leveleket a kéretlenektől.

Alternatívák a kisebb tömegű levelet küldő szervezetek számára

A kisebb szervezeteknek más, olcsó módszerekre van szükségük ahhoz, hogy elkerülhessék leveleik kéretlennek minősítését, mivel a levelezési szabályzat betartása szükségképpen sokba fog kerülni. A Microsoft azt javasolja a probléma megoldására, hogy a tanúsítással nem rendelkező szervezetek pénz helyett számítógépes feldolgozási ciklusokkal fizessenek.

A spammerek annyira kis válaszarányt tudnak elérni, hogy naponta több millió levelet kell kiküldeniük ahhoz, hogy nyereségesek lehessenek. Így számítógépeik csak a másodperc törtrészét fordítják egy-egy üzenet feldolgozására. A spammerek gazdasági modellje működésképtelenül drágává válik, hogy ha akár csak öt vagy tíz másodpercet is rá kell szánniuk az egyes üzenetek feldolgozására. A kevesebb levelet küldő szervezeteknél viszont általában bőséggel áll rendelkezésre számítástechnikai kapacitás. Bár nincs rá pénzük, hogy tanúsítást szerezzenek, rászánhatnak pár másodpercet minden üzenetre. A Microsoft kidolgozta azt a módszert, amellyel a tanúsítással nem rendelkező feladók igazolhatják, hogy ráfordítottak pár másodperc feldolgozási időt minden üzenetre. A spamszűrők így fel tudják ismerni, hogy a feladó nem spammer, mert olyan magatartásról tett tanúbizonyságot, amely meghiúsítaná egy spammer üzletvitelét.

A Microsoft a jövőben is jelentős összegeket fog áldozni a spamellenes kutatási és fejlesztési tevékenységekre, hogy újszerű technológiai módszerek állhassanak rendelkezésre a spam problémakörének megoldására a világ minden felhasználója számára. Ha a szereplők tágabb körét tekintjük, a Microsoftnak az a meggyőződése, hogy a kéretlen levelek kérdéskörére csak összehangolt erőfeszítéssel adható kielégítő válasz. Ebben a korszerű technológián kívül az iparági önszabályozásra, a felhasználók tájékoztatására, a jó törvénykezésre és a törvénysértő spammerek elleni célzott bűnüldözési és igazságszolgáltatási fellépésre is komoly szerep hárul. A vállalat továbbra is kötelességének tartja, hogy a felhasználókkal, a partnereivel, az egész iparággal, az állami és a bűnüldözési szervekkel kialakított nemzetközi együttműködés révén hozzájáruljon a spam felszámolásához.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés