Connect with us

Bill Gates: a Microsoft biztonsági technológiai beruházásai

Dotkom

Bill Gates: a Microsoft biztonsági technológiai beruházásai

Bill Gates, a Microsoft elnöke és vezető szoftvertervezője a 2004. évi RSA konferencián megtartott előadásában olyan új és kialakulóban lévő technológiákat mutatott be, amelyekkel fokozható az informatikai rendszerek védettsége, és megteremthető az asztali és kiszolgáló számítógépek ellenálló-képessége.

˝A számítástechnikai iparág egyre bonyolultabb és összetettebb biztonsági problematikával kénytelen szembesülni.˝ – jelentette ki Gates – ˝A ma bemutatott biztonsági újdonságok, az iparági együttműködés, valamint a jövőbeli biztonságtechnikai innováció kulcsszerepet fog játszani abban, hogy a felhasználók a biztonságosabb és akadálymentesebb számítógép-használat előnyeit élvezhessék.˝

Az előadás legfontosabb elemei

– Gates bejelentette, hogy a Microsoft biztonság-technológiai beruházásokkal törekszik arra, hogy a PC-kre is kiterjeszthető legyen az integrált védelem, amely ellenállóbbá teszi őket a férgek és a vírusok támadásával szemben.
– Gates első alkalommal mutatta be a Windows XP Service Pack 2 csomagban megjelenő biztonsági továbbfejlesztéseket, köztük a Windows tűzfalat, a Windows biztonsági központot, valamint az Internet Explorer böngésző újdonságait.
– Felvázolta, hogy a Microsoft milyen technológiai szemlélettel törekszik a kéretlen levelek (spam) tömegének csökkentésére. Kitért a Koordinált Spamellenes Kezdeményezésre (Coordinated Spam Reduction Initiative, CSRI), valamint bemutatta az ˝e-mail küldőazonosító˝ funkciójának műszaki specifikációját. Ezzel az eszközzel megakadályozható, hogy a feladó hamis tartományt tüntessen fel a levelében.
– Bejelentette az Exchange Edge Services nevű szolgáltatást, amely mérföldkövet jelent a Microsoft Exchange Server e-mail védelmi és biztonsági technológiáinak fejlődésében: nagyobb védelmet nyújt a felhasználói rendszerek számára a vírusokkal és a kéretlen levelekkel szemben.

Gates ezenkívül egy új és egy bővülő tagságú iparági szövetségről is beszámolt:
– Öt új tag – az F-Secure, a Global Hauri, a Norman, a Panda Software és a Sophos – csatlakozott a Vírusinformációs Szövetséghez (Virus Information Alliance, VIA), a 2003. májusában alapított központi adatbankhoz, amellyel az Internet-használók tájékozódhatnak a Microsoft technológiáit fenyegető legújabb vírusveszélyekről. Az immár 10 vezető vírusvédelmi gyártócéget, és a Microsoftot soraiban tudó szövetség ajánlásokat fogalmaz meg a támadásokkal szembeni védelemmel kapcsolatban, konkrét vírusokra és férgekre vonatkozó információkat tesz közzé, egyéb módszertani írásokat közöl, valamint más vírusvédelmi ismeretekre mutató hivatkozásokat is biztosít, mindezt egy TechNet weblapon.
– Vezető nemzetközi Internet-szolgáltatók – a BT, a Chunghwa Telecom, a Cox Communications, az EarthLink, a KT (Korea Telecom), az MSN, az NTT Communications, a Planet Internet, a Shaw Communications, a TDC, a T-Online, a TeliaSonera, a Tiscali SpA, a United Online, a Wanadoo és az Xtra (Telecom New Zealand) – részvételével megalakult a Globális Infrastrukturális Szövetség az Internet Biztonságáért (Global Infrastructure Alliance for Internet Safety, GIAIS), amelynek célja, hogy tájékoztatás és a kártékony programok támadásaival szembeni védelem révén biztonságosabbá tegye az internetes környezetet a felhasználók számára.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom