Connect with us

Hirdetés

technokrata

HP: lelassítjuk a vírusok terjedését

Dotkom

HP: lelassítjuk a vírusok terjedését

A HP várhatóan még a héten két olyan szolgáltatást fog bejelenteni, melyek a jelenleg gyors tempóban terjedő vírusok fertőzési ütemét lassítják, illetve immúnissá teszik a hálózatokat a különböző fenyegetésekkel szemben.

Az első szolgáltatás, mely a vírus elfojtás (virus throttling) nevet kapta, a vírusok és férgek terjedési sebességének csökkenésében játszik szerepet. Ezt úgy éri el, hogy a fertőzött számítógép Internettel való kapcsolatait redukálja le. A második pedig tulajdonképpen a való életbeli gyógyászati oltóanyagokra hasonlít: az ötlet szerint olyan eszközöket helyeznek a hálózatba, melyek folyamatosan támadják a cég számítógépeit a digitális kártevő ˝halott˝ változatával.

Kicsit részletesebben kifejtve: az első esetben, tehát amikor egy kártevő megfertőzött már egy számítógépet, s terjedni igyekszik, akkor lép közbe a HP megoldása. Az internetes kapcsolatok számának mérséklésével ugyanis jóval kevésbé lesz virulens a féreg. Itt nem a direkt, telefonvonalon vagy koaxiális kábelen való csatlakozást kell az Internet kapcsolatokon érteni, hanem olyan szoftverkapcsolatokat, melyek az egyik számítógépet a másikkal összekötik. A HP vizsgálatai során kiderítette, hogy a legfertőzőbb kártevők több szálon igyekeznek terjedni – a vírusok igen gyorsan képesek sok csatlakozást létrehozni, amire egy ember képtelen; így ezek limitálásával jelentősen visszavethető a terjedés sebessége.

A második esetben arról van szó, hogy egy, a hálózatra telepített ˝támadóeszköz˝ folyamatosan próbára teszi a rendszer elemeit az úgynevezett Active Countermeasures (aktív megtorlás) szolgáltatással. Ám – siker esetén – ahelyett, hogy kompromittálná a célpont számítógépet, lefuttat egy egyszerű programot, ami arról értesíti a rendszergazdát, hogy az adott komputernek patch-elésre van szüksége. Használatával a vállalatok kiszűrhetik az úgynevezett fekete lyukakat a hálózatból; azaz azon számítógépeket, melyek gyakorlatilag elvesznek a rendszerben a biztonsági javítások telepítésének szempontjából (itt több ezer komputerből álló hálózatokra gondoljunk!). Ezek arányát egyébként egyes becslések közel tíz (!) százalékra teszik.

Joe Pato, a HP Trusted Systems Lab egyik technológusa elmondta, hogy a tervek a HP azon stratégiájának részét képezik, amely révén a vállalat el szeretné érni, hogy ügyfelei az információtechnológia változatásait gyorsan legyenek képesek követni. ˝Mi akarjuk létrehozni azon rendszereket, melyek a változásért felelősek.˝ – mondta. Pato egyébként a napjainkban, San Francisco-ban zajló RSA Konferencián szólalt fel, s itt közölte azt is, hogy a fenti két szolgáltatás még ez évben bevezetésre kerül, s további, az IT-biztonsággal foglalkozó tervei is vannak a HP-nek.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés