Connect with us

technokrata

Miért pont Szingapúr?

Dotkom

Miért pont Szingapúr?

Új informatikai együttműködési lehetőségek Magyarország és Szingapúr között.

Szingapúr a központi információtechnológiai fejlesztéseknek (is) köszönhetően az elmúlt években folyamatosan a világ 5 legversenyképesebb gazdasága között van. Az ország az információtechnológiai alkalmazás terén szintén az első öt között keresendő, nem csoda, hiszen Szingapúrban már 1.600 kormányzati szolgáltatás érhető el online, köszönhetően a 70-es évek végén megkezdett információtechnológia-központú oktatásnak, képzésnek, valamint kormányzati intézkedéseknek. Az elmúlt években kifejlesztett intelligens kereskedelmi-szállítmányozási rendszerrel (TradeNet) 50 százalékos költségcsökkenést, 25 százalékos teljesítménynövekedést, a korábbi, legalább 3 munkanapos ügyintézési idő 15 percre való csökkentését érték el. Szingapúr nemzetközi repülőtere 28,1 millió éves utasforgalommal és 1,5 millió tonna áruforgalommal Ázsia központi repülőtere, amelyet például az ausztrál Quantas is bázis repülőtereként használ.

Mivel Magyarország előnyös földrajzi elhelyezkedésű, Lee Yi Shyan, Szingapúr kereskedelemfejlesztési és befektetés-ösztönzési ügynökségének az International Enterprise Singapore-nak (IES) vezérigazgatója lehetőséget lát arra, hogy hazánk a szingapúrihoz hasonló „hub”, gyűjtő-elosztó központ legyen Európában. Ehhez „csupán” intelligens szolgáltatások, valamint logisztikai rendszerek kifejlesztésére volna szükség.

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter éppen ezért már két ízben is tárgyalt a két ország közötti együttműködési lehetőségekről, melynek eredményeként a két fél folytatta a miniszter 2004. januári szingapúri útján megkezdett párbeszédet, illetve konkretizáltak és egyeztettek több konkrét együttműködési elképzelést. Így egyebek mellett tovább folytatódtak egy magyarországi e-közigazgatási minta-program kidolgozásában való együttműködésről folyó tárgyalások is. A 2004. február 9-én hazánkba érkezett szingapúri delegáció az Informatikai Vállalkozások Szövetségével, és több IT-céggel is találkozott budapesti látogatása során.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp