Connect with us

Hirdetés

technokrata

IBM szuperszámítógépre épül a Kaliforniai Egyetem ´virtuális éghajlati időgépe´

Dotkom

IBM szuperszámítógépre épül a Kaliforniai Egyetem ´virtuális éghajlati időgépe´

2004. február 10-én az Irvine-i Kaliforniai Egyetem Földrendszer-tudományi tanszéke bejelentette, hogy virtuális éghajlati időgépet állítottak elő egy nagyteljesítményű új IBM szuperszámítógép segítségével, amelynek feladata, hogy 300 éves távlatra modellezze, és előre jelezze a globális felmelegedés, a környezetszennyezés és a Földre nézve káros egyéb tényezők hatását.

Az Irvine-i Kaliforniai Egyetem (University of California at Irvine, UCI) egy nagyteljesítményű IBM szuperszámítógépet választott, amelynek segítségével a kutatók 300 éves távlatban tudják majd modellezni és előre jelezni a Föld felszínének, légkörének és óceánjainak változásait.

Az új szuperszámítógépet, amely az Earth System Modeling Facility (ESMF, a földi rendszert modellező létesítmény) nevet viseli, az UCI Földirendszer-tudományi tanszéke fogja használni az időjárás-változás szimulálására, hogy választ találjon a legsürgetőbb kérdésekre: milyen hatása lesz a globális felmelegedésnek, az emberi környezetszennyezésnek, a sarki jégtakaró mozgásának, illetve a kémiai ciklusoknak a Földre és lakóira az elkövetkező évszázadokban.

“A földi időjárás és éghajlat a légkör, az óceánok és a földfelszín rendkívül összetett és bonyolult fizikai, kémiai és biológiai kölcsönhatásain alapul. Ezek a földi környezetnek azok a tényezői, amelyek lehetővé teszik az életet.” – mondta Charles Zender, az UCI Földirendszer-tudományi tanszékének docense. “Az ESMF IBM szuperszámítógép kialakításának köszönhetően biztosítja azt a jelentős feldolgozási képességet, sebességet és tárolókapacitást, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy megértsük a légkört és annak a földi rendszerre kifejtett hatásait, valamint hogy kidolgozzuk az előrejelzéshez szükséges módszereket. Az ESMF a mostani és a következő generációs numerikus modellekből és a műholdas megfigyelésekből származó hatalmas adathalmazok kutatási célú feldolgozására is módot ad.”

“Ez a szuperszámítógép olyan sebességet és teljesítményt biztosít, amellyel az UCI jelentős továbblépést érhet el a földi rendszer kutatásában – ezek a kutatók és tudósok számos, mindnyájunkat érintő fontos kérdést vizsgálnak a környezeti állapot problémakörén belül.” – fejtette ki Dave Turek, az IBM Deep Computing csoportját vezető alelnök. “A POWER mikroprocesszoros IBM eServer pSeries rendszerekből álló IBM szuperszámítógép által biztosított komplex számítási képességek segítségével az UCI kutatói valósághű szimuláció és elemzés révén vizsgálhatják a globális felmelegedés hosszú távú hatásait, amelyek egyre sürgetőbb problémaként jelentkeznek.”

Az ESMF szuperszámítógép a Kaliforniai Egyetem egyik legnagyobb teljesítményű számítógépes rendszere, számítási teljesítménye 528 gigaFLOPS (528 milliárd lebegőpontos számítás másodpercenként). A szuperszámítógép hét, egyenként 8 POWER4+ mikroprocesszort tartalmazó IBM eServer p655-ös rendszerből áll (amelyeket az IBM fürtözési technológiájával kötöttek össze), valamint egy 32 POWER4+ processzoros IBM eServer p690 rendszerből, operációs rendszere az AIX, az IBM UNIX operációs rendszere. Az első „chipre szerelt szervernek” nevezett POWER architektúrát az IBM folyamatosan továbbfejleszti, hogy vásárlói nyilvános, innovatív technológiákhoz juthassanak az AIX, az OS/400 és a Linux operációs rendszer segítségével, amelyekkel kielégíthető a 64 bites alkalmazások iránti növekvő kereslet. Az IBM POWER mikroprocesszor-családja az iparág legelterjedtebb processzorai közé tartozik. Amellett, hogy ilyen mikroprocesszorok működnek az IBM pSeries, iSeries és JS20 BladeCenter szerverekben, ugyanez a technológia megtalálható a Nintendo játékkonzolokban, az Apple számítógépekben, valamint a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeinek és tárolórendszereinek egy részében.

Az ESMF tárolási megoldása két IBM xSeries 335 szerveren alapul, amelyen a Red Hat Linux és a Sistina Global File System (GFS) nevű fájlrendszer fut. A lemezes tárolás egy 32 terabájtos RAID5-tömbön történik. Ez az olcsó, egyetlen névteret alkotó fájlrendszer moduláris, robusztus és skálázható, mégis biztosítja a gigabájtos méretű adatfájlokhoz szükséges sávszélességet.

Az amerikai Országos Tudományos Alap (National Science Foundation, NSF) és a Kaliforniai Egyetem közös finanszírozásával létesített ESMF különféle földirendszer-modellezési projekteket fog kiszolgálni, amelyekben a Földirendszer-tudománnyal foglalkozó egyetemi oktatók, kutatók, egyetemi hallgatók és segítőik fognak részt venni. Az új létesítmény célja, hogy megértsük a földi rendszernek a globális változásokhoz kapcsolódó, kölcsönhatásban álló fizikai éghajlati, kémiai és biogeokémiai ciklusainak alapjait. Az UCI tudományos eredményeit az országos szintű éghajlat-modellezési kutatásokban is fel fogják használni.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés