Connect with us

A növekvő adatforgalom egyre nagyobb hálózati kapacitást igényel

Dotkom

A növekvő adatforgalom egyre nagyobb hálózati kapacitást igényel

Optikai kapcsolókkal növelik a száloptikai hálózatok kapacitását.

A növekvő adatforgalom (például az USA-ban az Internet-forgalom évi 400%-os növekedése) egyre nagyobb hálózati kapacitást igényel. Ennek érdekében a Siemens – az eindhoveni műegyetemmel és a British Telecommal együttműködésben – új, optikai elven működő kapcsolókat fejlesztett kis és tesztelt sikeresen valós körülmények között, optikai hálózatokhoz.

A hálózatok kapacitását ugyanis alapvetően a csomópontok kapcsolási teljesítménye szabja meg. A különféle rendeltetésű továbbítandó adatokat eddig elektromechanikus tükrökkel irányították a megfelelő útvonalra és ezek teljesítménye tovább már nem növelhető.

Az optikai szál átviteli sebessége manapság 1,6 terabit/s lehet, amelyet úgy érnek el, hogy az információt 160 különféle színre (hullámhosszra) osztják el, melyeken egyenként maximum10 megabit/s adatfolyamot lehetett továbbítani a kapcsolók korlátozott teljesítménye miatt. Az új, gyorsműködésű (6,25 picosec elérési idejű) optikai kapcsolóknak köszönhetően egy hullámhosszon (egy lézer segítségével) lehet majd ugyanannyi adatot, 160 megabitet továbbítani másodpercenként, mint eddig tizenhaton, 16 lézerrel. Így a szál összes átviteli sebessége is ilyen mértékben növekszik.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom