Connect with us

technokrata

1 év börtön jogosulatlan adathozzáférésért

Dotkom

1 év börtön jogosulatlan adathozzáférésért

A Viewsonic egyik rendszergazdáját egy éves szabadságvesztésre ítélték azért, mert kirúgása után visszaélt tudásával, s a vállalati rendszerből adatokat törölt le.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának tavaly októberi jelentése szerint bűnösnek találták a Viewsonic egyik volt hálózati adminisztrátorát. A monitorgyártó cég ex-alkalmazottja az elbocsátását követő két hét után hozzá tudott férni a vállalat szerveréhez, így onnan kritikus adatokat törölhetett le. A 38 éves Andrew Garcia beismerte a Los Angeles-i kerületi bíróságon a több mint 50 ezer dolláros károkozás elkövetését; egy kulcsfontosságú szerver leállítását és a Viewsonic tajvani irodájának az üzleti adatokhoz való hozzáférésének megakadályozását.

Az eset rávilágít egy eddig talán elhanyagolt, ám nagy veszélyt magában rejtő problémára – nevezetesen a fontos pozícióban levő alkalmazottak elbocsátása utáni jogosultság-rendezésre. Garcia hozzáférését ugyan letiltotta a cég a rendszergazda elbocsátását követően, ám a ˝leleményes˝ ex-alkalmazott egy másik, szintén a cégnél dolgozó ember accountját használta fel tettének végrehajtásához. A hozzáférés jelszavának kiderítése munkaköri feladatából adódóan nem okozott gondot Garcia-nak.

A még 2002. áprilisában történ eset utolsó felvonására először egy januári dátumot jelöltek meg, de végül csak a napokban hoztak ítéletet. Ahhoz képest, hogy mekkora büntetést is kiszabhattak volna Garcia-ra (250 ezer dollár és öt év börtön), egészen ˝olcsón˝ meg úszta: a bíróság egy év szabadságvesztésre ítélte a Viewsonic volt rendszergazdáját.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Kütyük

Dotkom

Black Friday

Dotkom

Indul a Black Friday hete az Euronics-ban

2019. november 12. kedd

Dotkom

Rekord összegű kártérítést kap a svéd Foreo

2019. november 8. péntek
JunctionX Budapest
red november

Dotkom

Black Friday helyett Red November a Vodafone-nál

2019. november 1. péntek
OTP Simple

Dotkom

Egyre többen vásárolunk mentett kártyaadatokkal

2019. október 31. csütörtök