Connect with us

technokrata

Vita az európai antikalóz törvény körül

Dotkom

Vita az európai antikalóz törvény körül

Az Európai Parlament várhatóan a héten szavaz a digitális kalózkodást és az illegális zenecserét letörni hivatott törvénytervezetről.

Az Intellectual Property Rights Enforcement Directive névre hallgató törvény(tervezet) elsősorban a végrehajtó hatalom lehetőségeit növeli meg azokkal az egyénekkel és szervezetekkel szemben, melyek az Európai Unióban digitális tartalmak hamisításával, kalózkodással (is) foglalkoznak. A polgári jogokat felkaroló csoportosulások szerint azonban a tervezett szigorítás olyan ártatlan cselekedeteket is kriminalizálna, mint például a vakok számára való könyvfelolvasás.

Magát a törvénytervezetet hivatalosan már február 9-én kellett volna az Európa Parlamentnek meg- (vagy le)szavaznia, de a kompromisszumkeresés érdekében ezt elhalasztották. A testület egyébként abban reménykedik, hogy a direktíva még június előtt életbe léphet, ekkor csatlakoznak ugyanis az új tagállamok (többek között Magyarország) képviselői a parlamenthez, s ez értelemszerűen még jobban elhúzná a törvény elfogadtatásának folyamatát.

A Szabad Információs Infrastruktúra alapítvány (Foundation for a Free Information Infrastructure – FFII) szerint a tervezet, jelenlegi formájában túl sok hatalmat juttatna a nagy jogtulajdonosok kezébe és a kisebb cégeknek meglehetősen barátságtalan környezetet teremtene. ˝Az FFII nagyon aggódik amiatt, hogy pontosabb garanciák nélkül a direktíva egy sokkal agresszívebb, ügyvédek által uralt jogi miliőt eredményezne a kreatív üzlet számára.˝ – tudatta a szervezet véleményét szóvivők útján a világgal. Az alapítvány szerint egészen márciusig kellene tolni a szavazás végrehajtását, hogy legyen idő alaposan megtárgyalni mindent; mivel szerintük a törvénytervezet túlságosan fontos ahhoz, hogy félresikerüljön.

Érdekesség egyébként, hogy amikor 2003. januárjában először felmerült a szigorúbb törvényi szabályozás lehetősége, a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (International Federation of the Phonographic Industry – IFPI) drámai hangon nyilatkozott arról, hogy a direktíva (eredeti szövege szerint) túlságosan enyhén bírálja el a jogsértéseket. Mindent elárul az, hogy a szervezet az amerikai DMCA-t hozta fel követendő példának (amely miatt például napjainkban file-letöltők százai kerültek, kerülnek bíróság elé)…Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

SEQ-SPORT-INHANDS-03
OMEN 15 Laptop 2

Laptop

Brutálisak lettek a HP új gamer laptopjai

2019. szeptember 21. szombat
Cat B26_2

SmartPhone

A Cat Phones piacra dobott egy majdnem törhetetlen mobilt

2019. szeptember 21. szombat
Mate 30 Series

SmartPhone

Itt az új Huawei mobilcsalád! Mate 30 a porondon

2019. szeptember 20. péntek
TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap

Dotkom