Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vita az európai antikalóz törvény körül

Dotkom

Vita az európai antikalóz törvény körül

Az Európai Parlament várhatóan a héten szavaz a digitális kalózkodást és az illegális zenecserét letörni hivatott törvénytervezetről.

Az Intellectual Property Rights Enforcement Directive névre hallgató törvény(tervezet) elsősorban a végrehajtó hatalom lehetőségeit növeli meg azokkal az egyénekkel és szervezetekkel szemben, melyek az Európai Unióban digitális tartalmak hamisításával, kalózkodással (is) foglalkoznak. A polgári jogokat felkaroló csoportosulások szerint azonban a tervezett szigorítás olyan ártatlan cselekedeteket is kriminalizálna, mint például a vakok számára való könyvfelolvasás.

Magát a törvénytervezetet hivatalosan már február 9-én kellett volna az Európa Parlamentnek meg- (vagy le)szavaznia, de a kompromisszumkeresés érdekében ezt elhalasztották. A testület egyébként abban reménykedik, hogy a direktíva még június előtt életbe léphet, ekkor csatlakoznak ugyanis az új tagállamok (többek között Magyarország) képviselői a parlamenthez, s ez értelemszerűen még jobban elhúzná a törvény elfogadtatásának folyamatát.

A Szabad Információs Infrastruktúra alapítvány (Foundation for a Free Information Infrastructure – FFII) szerint a tervezet, jelenlegi formájában túl sok hatalmat juttatna a nagy jogtulajdonosok kezébe és a kisebb cégeknek meglehetősen barátságtalan környezetet teremtene. ˝Az FFII nagyon aggódik amiatt, hogy pontosabb garanciák nélkül a direktíva egy sokkal agresszívebb, ügyvédek által uralt jogi miliőt eredményezne a kreatív üzlet számára.˝ – tudatta a szervezet véleményét szóvivők útján a világgal. Az alapítvány szerint egészen márciusig kellene tolni a szavazás végrehajtását, hogy legyen idő alaposan megtárgyalni mindent; mivel szerintük a törvénytervezet túlságosan fontos ahhoz, hogy félresikerüljön.

Érdekesség egyébként, hogy amikor 2003. januárjában először felmerült a szigorúbb törvényi szabályozás lehetősége, a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (International Federation of the Phonographic Industry – IFPI) drámai hangon nyilatkozott arról, hogy a direktíva (eredeti szövege szerint) túlságosan enyhén bírálja el a jogsértéseket. Mindent elárul az, hogy a szervezet az amerikai DMCA-t hozta fel követendő példának (amely miatt például napjainkban file-letöltők százai kerültek, kerülnek bíróság elé)…



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés