Connect with us

technokrata

HP: nyereséges a nagyvállalati tárolórendszerek és szerverek üzletág

Dotkom

HP: nyereséges a nagyvállalati tárolórendszerek és szerverek üzletág

A Nagyvállalati Rendszerek Divízió üzemi eredménye egy év alatt 190 millió dollárral javult, és elérte a108 millió dollárt.

A nagyvállalati tárolórendszereket és szervereket forgalmazó hardverüzletágból és külön szoftverüzletágból álló Nagyvállalati Rendszerek Divízió árbevétele 3,9 milliárd dollár volt – ez 2003 első negyedévével összehasonlítva 5 százalékos növekedést jelent. Az első negyedév üzemi nyeresége 108 millió dollárt tett ki, ami az árbevétel 2 százalékának felel meg és 190 millió dollárral jobb, mint egy évvel korábban. A nagyvállalati tárolórendszerek és szerverek üzletága – az árbevétel 4,1 százalékával megegyező – 154 millió dolláros üzemi nyereséget könyvelt el. A szoftverüzletágban újabb stratégiai beruházásokat és akvizíciókat hajtott végre a HP. Ezen a területen 46 millió dollár üzemi veszteséget jelentett a társaság.

Az ipari szabványos szerverekből származó árbevétel 15 százalékkal erősödött a tavalyi megfelelő időszakhoz viszonyítva – az értékesített darabszám 23 százalékkal emelkedett. Az elmúlt négy naptári negyedévet vizsgálva a HP egyedülállóan magas, közel 33 százalékos szintre bővítette részesedését az x86-os szerverek piacán a 2003. október-decemberi időszakban. Az EMEA régióban 3 százalékpontos piacrész-növekedést ért el az előző három hónaphoz képest. A HP az európai piac 43 százalékát uralja, és a kontinens 12 országában rendelkezik 50 százalék feletti részesedéssel az ipari szabványos szerverek piacán. Ezek egyike az Egyesült Királyság, ahol a HP-nek a fúzió óta az idei első negyedévben sikerült a legmagasabb piaci részesedést elérnie.

A UNIX-árbevétel – az erős árnyomásból eredően – 13 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi értékhez képest. Különösen a felső és az alsó kategóriában volt erőteljes a változás. Az Alpha szerverek forgalma 32 százalékkal volt alacsonyabb mint egy éve, a HP 9000 rendszereké pedig stagnált. A Superdome viszont tovább írta sikertörténetét: a megrendelt darabszám 52 százalékkal múlta felül a tavalyi szintet. Az Itanium-alapú Integrity szerverekből származó árbevétel is tovább emelkedett – az előző negyedévhez viszonyítva 60 százalékkal.

A felső és középkategóriás tárolótömbök forgalma 14 százalékkal bővült az elmúlt 12 hónapban – nem kis részt a 112 százalékos növekedést produkáló középkategóriás HP StorageWorks Enterprise Virtual Array népszerűségének köszönhetően. Ezt némiképpen ellensúlyozta a felső kategóriás tárolómegoldások értékesítésének gyengélkedése, és a szalagos eszközök 5 százalékos forgalomszűkülése, amelynek hátterében az OEM-könyvtárak szegmenséből való kivonulás áll. A tárolórendszerek eladásából származó összbevétel 2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől.

A szoftverek értékesítési árbevétele – új első negyedévi rekordot felállítva – 9 százalékos bővülést mutat 2003 első negyedévével összehasonlítva: az OpenView forgalma 9, az OpenCall-é pedig 11 százalékkal emelkedett.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp