Connect with us

technokrata

Az FBI a digitális kalózkodásra (is) koncentrál

Dotkom

Az FBI a digitális kalózkodásra (is) koncentrál

Egy digitális kalózkodás ellenes figyelmeztető címkét tervez az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozóirodája megjelentetni.

Az FBI egyre több figyelmet fordít a digitális kalózkodásra, közölték az iroda alkalmazottai. Részletekről ugyan nem számoltak be, csupán annyi derült ki, hogy nagyobb mennyiségű pénzt és embert csoportosítottak át a feladatra. Jana Monroe, az FBI aligazgatója egy Los Angeles-i konferencián – melyen részt vettek a zene-, a film- és a szoftveripar képviselői is – kifejtette, miszerint az online kalóz csoportokra fokozottabb figyelmet fordítanak. A cyberbűnözés egyébként is már a harmadik legfontosabb terület, amire a nyomozóiroda koncentrál; csak a terrorizmus és a kémelhárítás rendelkezik nagyobb prioritással.

A bejelentés könnyen értelmezhető jele annak, hogy a szövetségi kormányzat milyen komolyan veszi a digitális ipar kalózkodásra vonatkozó panaszait. Többek között ezeknek az erőfeszítéseknek is köszönhető, hogy a szoftverekre specializált DrinkorDie vagy a zenékre fókuszáló Apocalypse Crew tagjait bíróság elé állíthatták, illetve szerzői jogok megsértéséért elítéltethették. Ugyanakkor a hétköznapi illegális file-csere felkutatása és felelősségre vonása továbbra is a polgári szféra (például az RIAA) feladata lesz.

Visszakanyarodva a bevezetőben említett címkére, ennek funkciója hasonló lesz, mint a videokazettákon található felhívásoké. A ˝pecsét˝ jellegű figyelmeztetés fizikai tartalomhordozókra kerül rá, az online letöltött állományokhoz digitális változatát fűzik hozzá. Célja a hétköznapi emberek figyelmének felhívása lesz, miszerint az engedély nélküli másolás bűnvádi eljárás tárgya lehet. A pecsét pontos formája egyébként még nincs meghatározva, ennek létrehozásában a tartalomszolgáltatók együttműködésére számítanak.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp