Connect with us

technokrata

Letartóztatták a vírusíró nőt

Dotkom

Letartóztatták a vírusíró nőt

A belga nemzetiségű, ideje egy részét digitális vírusok írásával töltő hölgy csuklójára egy antivírus szakember ellen folytatott magánháborúja miatt került bilincs.

Az önmagát Gigabyte néven illető hölgy több vírust is útjára bocsátott, melyben a Sophos antivírus szakértőjével, Graham Cluley-vel szemben érzett ellenszenvét óhajtotta nyilvánosság elé tárni. Az egyik ilyen kártevő például elindított a megfertőzött számítógépeken egy játékot, melyben a felhasználóknak különböző kérdésekre kellett válaszolniuk egy Clueless (Ostoba) névvel illetett személyről. Egy másik játékban pedig Cluley fejének törzséről való leütése volt a ˝feladat˝ – természetesen ez is vírus formájában jutott el a PC-kre. Feminism

Összesen négy digitális kártevő létrehozásával vádolják most Gigabyte-ot; a Quis, a Coconut, a Sahay és a Sharp nevű vírusok alkotóját otthonában, a belga Mechelenben tartóztatta le a rendőrség. A hatóságok a nevét (egyelőre) nem kívánták nyilvánosságra hozni, jelenleg a hölgy öt lefoglalt számítógépét vizsgálják. Amennyiben bebizonyosodik bűnössége, igen komoly büntetés elé nézhet: közel kétszázezer dolláros kártérítés kifizetésére és 3 év szabadságvesztésre is kötelezhetik. Ennek veszélyét csökkenti, hogy a korábbi, hasonló esetekben ennél jóval enyhébb ítéletek születtek.

A hölgy egyébként saját csapdájába esett. Sokáig ugyanis egyáltalán nem gondolták Gigabyte-ról, hogy nő lehet. Ő azonban be akarta bizonyítani, hogy nemcsak a férfiak képesek vírusok alkotására és terjesztésére. Minél jobban hangoztatta, hogy nőnemű, annál közelebb kerülhettek hozzá a bűnüldöző hatóságok – ez esetben számára kedvezőtlenül végződött a feminizmus.

Carole Theriault, a Sophos egyik IT-biztonsággal foglalkozó elemzője elmondta, hogy cégénél mindenki az elkövetett bűnöknek megfelelő ítéletet vár. Theriault szerint sokat segíthetne az ügyön (legalábbis az ő szempontjukból), ha olyan cégek is jelentkeznének, melyeknek Gigabyte alkotásai anyagi kárt okoztak. ˝Szégyen, hogy Gigabyte vírusírásra használta fel tudását, s nem valami másra, mivel nyilvánvalóan nagyon okos nő.˝Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp