Connect with us

technokrata

Valentin nap – esély a spamnek?

Dotkom

Valentin nap – esély a spamnek?

Február 14-e Valentin (Bálint) napja, azaz a szerelem ünnepe. Ne feledkezzünk meg párunkról; de legyünk résen a kéretlen e-mailek tekintetében is – ez az időszak ugyanis kedvez a spamnek.

Minden évben e-üdvözlőlapok millióit küldik el Valentin-nap környékén. Azonban a titkos imádók által küldött üzenetek tradícióját kihasználhatják a spamküldők is, akik egy Valentin-napi üdvözlőlapnak tűnő csatolt file-t küldhetnek e-mailben, amely megnyitáskor az áldozatot egy termékeket értékesítő webhelyre irányítja, vagy rosszabb esetben egy vírust futtat a számítógépen.

Idén is felbukkanhatnak olyan levelek, mint például a tavalyi Cupid e-üdvözlőlapok, amelyek módosították a felhasználók Internet Explorer állományait az Internet-használat figyeléséhez és az eredmények külső helyre továbbításához. A Clearswift felmérései szerint z utóbbi években a virágot, csokoládét és más ajándékokat árusító spam mennyisége is folyamatosan nőtt egészen Valentin napjáig.

Az ilyen típusú Valentin spam célja, hogy kihasználja a gyanútlan magányos embereket. A múlt hónapban az egész világon számos számítógépet megfertőző Mydoom e-mail féreghez hasonlóan az ilyen spam is az emberi hiszékenység kihasználásának taktikáját követi. Nagymértékben épít az emberi közreműködésre, és arra bírja rá a felhasználókat, hogy ne kövessék a biztonsági eljárásokat. Ez a módszer gyakran tőkét kovácsol az emberek segítőkészségéből és gyengéiből.

A Clearswift az javasolja a szervezeteknek, hogy a Valentin-nap előtti napot tekintsék olyan alkalomnak, amikor ismételten emlékeztethetik alkalmazottaikat a hivatalos e-mail és spam házirendek betartásának fontosságára. Így biztosítsák, hogy az alkalmazottak ne nyissák meg a spam levelekhez csatolt file-okat, és ne kattintsanak a hivatkozásokra a spamküldők weblapjainak megnyitásához. Bár február 14-e ebben az évben szombatra esik, a szervezeteknek fel kell készülniük a Valentin-nap előtti és utáni munkanapokon jelentkező fenyegetések elhárítására.

Emellett oktatniuk kell felhasználóikat és frissíteni vírusvédelmi csomagjaikat és e-mail-házirendjeiket, valamint biztosítani, hogy az informatikai osztály tegyen proaktív lépéseket a spam elleni küzdelem érdekében.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák