Connect with us

technokrata

A spyware védelem terjeszti a kórt?

Dotkom

A spyware védelem terjeszti a kórt?

Az antispyware alkalmazásokat fejlesztő cégek némelyike etikátlanul a saját maga hasznára aknázza ki tudását, így pont akkor kerülhetnek fel titkaink után kíváncsiskodó alkalmazások, ha óvatlanul választunk védőprogramot.

Néhány, a számítógépünkön tárolt adatok után kutakodó spyware elleni védelmet ígérő vállalat etikátlan magatartással igyekszik fellendíteni az üzletet: megtévesztik a fogyasztókat, és a böngészőket ˝eltérítik˝; áll abban az (USA-beli Center for Democracy and Technology szervezet által bejelentett) panaszban, melyet az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottságához (Federal Trade Commission – FTC) juttattak el nemrég. Eszerint a Mail Wiper név mögött meghúzódó szoftverfejlesztők és a Spy Wiper termék marketingjéért felelős Seismic Entertrainment Produtions félrevezeti a felhasználókat, mikor az ominózus antispyware alkalmazást népszerűsíti. Az esetet felderítendő, kivizsgálást kezdeményeztek a Mail Wiper és a Seismic háza táján – egyelőre természetesen mindkét cég tagad.

Sajnos nem ez az első eset. A Cnet korábbi felmérései során bizonyítékokat talált arra nézve, hogy egyes ˝antispyware˝ alkalmazások olyan szoftvereket telepítenek fel a rendszerre, melyek tulajdonképpen spyware szoftverek. Természetesen az installálás anélkül megy végbe, hogy arról a felhasználót értesítenék. Ilyen eszközhöz nyúlt például a Spyban nevű cég is, mely kénytelen volt beszüntetni szoftverének terjesztését – ámbár addigra már több mint 43 ezer ember töltötte le az antispyware-nek tartott programot (a Download.com adatai szerint).

Sajnálatos, hogy pont az ilyen fenyegetések ellen védelmet ígérő alkalmazások fejlesztői közül kerülnek ki azok, akik hasonló eszközhöz nyúlnak saját termékeik népszerűsítése érdekében. Ez majdnem ugyanolyan helyzet, mintha némely antivírus programot fejlesztő cég egyben vírusokat is írna, saját üzletmenetének javítása érdekében. A CDT által bejelentett vádakkal illetett cégeket és termékeiket még lehetne sorolni (Trek8 – Spyware Nuker, Enigma Software Group – SpyHunter stb.), éppen ezért fordítsunk kellő figyelmet egy antispyware alkalmazás kiválasztására.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp