Connect with us

Hirdetés

technokrata

Microsoft: hiba a WINS-ben

Dotkom

Microsoft: hiba a WINS-ben

A Windows Internet Naming Service sebezhetőségét javítja az a patch, melyet tegnap adott ki a Microsoft. Ezenfelül problémásnak bizonyult a Virtual PC for Mac is.

A speciális kialakítással bíró csomagok hosszának WINS általi hitelesítési eljárása rejti magában a 830352-es számú hibát. Ez Windows Server 2003-as környezetben odáig vezethet, hogy a támadó – aki képes egy ilyen csomagot elküldeni a WINS szervernek – le tudja állíttatni a szolgáltatást. Gyakorlatilag szolgáltatásmegtagadó (DoS) támadás hajtható végre ezen sérülékenységgel, melyből csak egy manuális újraindítás térítheti vissza a rendszert.

Ez egyébként azért érinti súlyosabban a Windows Server 2003-at, mert a többi operációs rendszerrel ellentétben rendelkezik egy olyan biztonsági funkcióval, amely képes felismerni azt, ha egy veremalapú puffer túl fog csordulni, s ez ellen tenni is tud. Ez a funkció pedig kényszeríthető arra, hogy leállítsa a szolgáltatást annak érdekében, hogy a rosszindulatú kód futtatását megakadályozza. Ez pedig megteremti feltételeket DoS-támadásra.

Windows NT és 2000 alatt a hiba természete egy kicsit más. A WINS visszautasítja a speciálisan létrehozott csomagot, így a támadás nem eredményez szolgáltatásmegtagadást; ráadásul ezeken a platformokon ilyen módon nem lehetséges kódfuttatás. Ezért ezen operációs rendszerek alatt csak alacsony besorolást kapott a sebezhetőség, míg Windows Server 2003 környezetben fontos szintre minősítették.

Kapcsolódó hír, hogy a Virtual PC for Mac is sebezhetőnek (835150) bizonyult, de a Microsoft ezt is ˝csak˝ fontos kategóriába sorolta be.

Érintett rendszerek

– Microsoft Windows NT Server 4.0 Service Pack 6a
– Microsoft Windows NT Server 4.0 Terminal Server Edition Service Pack 6
– Microsoft Windows 2000 Server Service Pack 2, Microsoft Windows 2000 Server Service Pack 3, Microsoft Windows 2000 Server Service Pack 4
– Microsoft Windows Server 2003
– Microsoft Windows Server 2003 64-Bit Edition



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés