Connect with us

Hirdetés

technokrata

Aggasztó mértékben nő az internetes csalások mennyisége

Dotkom

Aggasztó mértékben nő az internetes csalások mennyisége

Az elektronikus kereskedelem bővülésével az online elkövetett csalások száma is növekedik, áll a Verisign jelentésében.

A .com és a .net csúcsszintű domainek fenntartásáért felelős Verisign bejelentette, hogy az e-kereskedelem terjedésével az online csalások, website hackelések és a személyazonossággal való visszaélések száma is növekszik. Méghozzá gyorsan, áll az Internet Security Intelligence Briefing névre hallgató jelentésben.

Nem csoda, hogy ilyen mértékben bővül ez a bűnözési ágazat, hiszen az internetes kereskedelem csak az USA-ban 59 százalékkal nőtt a tavalyi év végén jelentkező nagy bevásárlási időszakban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A Verisign saját mérései szerint 6,4 milliárd dollárosra bővült az online eladás mértéke 2003. november 1-e és december 31-e között. Ugyanez 2002-ben még ˝csak˝ hozzávetőleg 4 milliárd dollárt tett ki.

Ennél sajnos sokkal gyorsabban emelkedett az ismertté vált atrocitások száma: a cég szerint 176 százalékos (!) növekedés volt tapasztalható a hackerek próbálkozását tekintve, a karácsonyi bevásárlószezon alatt. Fontos megemlíteni azt is, hogy az elektronikus kereskedelemben részt vevők az összes rendelés közel 7 százalékának teljesítését visszautasították, arra hivatkozva, hogy az túl kockázatos lenne. Ezen esetek mögött jelentős részben a hitelkártyaszámokkal és a személyazonossággal való visszaélések állnak; ugyanakkor a kereskedők jónéhány valós vásárlótól is elestek pusztán azért, mert a megrendelésekből igyekezték kiszűrni a csalásra alapulókat.

Tanácsként azt javasolja a Verisign hálózati és információbiztonsági vezérigazgatója, Ken Silva, hogy azok a cégek, kereskedők, akik érdekeltek az e-kereskedelemben, folyamatosan, a nap 24 órájában monitorozzák rendszereiket mind a belső, mind a külső támadásokkal szemben. Silva elmondása szerint a személyesen indított támadások és csalási kísérletek száma általában a normál üzleti órákat követően jelentősen megnövekszik, míg az automatizált támadások a nap minden szakában egyenletes fenyegetettséget jelentenek.

A legveszélyeztetettebb országok

A felmérésben azt is közzétették, hogy az USA továbbra is az összes többi országnál nagyobb bevételeket realizál az elektronikus kereskedelemből, igaz, az online csalásokból is. A tranzakcióra lebontott csalások tekintetében Indonézia vezet, ezt az országot a következők követik sorban: Nigéria, Pakisztán, Ghána és Izrael.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés