Connect with us

technokrata

Mégsem lesz idén elektronikus szavazás az USA-ban

Dotkom

Mégsem lesz idén elektronikus szavazás az USA-ban

Nem találták elég biztonságosnak a kísérleti jelleggel már működő rendszert, így az idén a hazájuktól távol levő amerikaiak nagy valószínűség szerint nem élhetnek majd az elektronikus szavazás lehetőségével.

Három számítástechnikai professzor és egy volt IBM kutató január közepén egy közleményben jelentette ki, hogy egy biztonságos elektronikus szavazási rendszer az Internet mostani kialakítása mellett nem hozható létre. David Wagner, a kaliforniai Berkley Egyetem komputertudománnyal foglalkozó professzora szerint: ˝Egy, az Interneten alapuló szavazási rendszer megengedhetetlen kockázatokat hordoz magában, ami a hamis szavazatokat és a magánszféra védelmét illeti. Ha egy nem biztonságos otthoni számítógépről egy nem biztonságos hálózaton keresztül voksolunk, akkor az egy nem biztonságos választáshoz fog vezetni.˝

A tanulmány jól időzítve jelent meg, hiszen az Egyesült Államok védelmi minisztériuma egyre inkább felkészült a SERVE (Secure Electronic Registration and Voting Experiment), azaz annak a rendszernek a tesztjére, mely lehetővé teszi a hadsereg katonái számára az elektronikus szavazást. A tervek szerint a rendszerrel több mint 6 millió amerikai katona adhatná le az egyre közeledő USA-beli választásokon a voksát, pusztán a számítástechnikára támaszkodva.

A Pentagon – valószínűleg részben a fenti tanulmány hatására is – elvetette annak lehetőségét, hogy az idén ősszel használják a SERVE-et. Ezt a védelmi minisztérium egyik szóvivője jelentette be, aki egyben közölte azt is, hogy mindaddig nem is kerülhet alkalmazásba a rendszer, amíg nem garantált annak hibamentes, teljesen biztonságos használata. Ugyanakkor továbbra is erőfeszítéseket tesznek az internetes szavazás létrehozásával kapcsolatban, a projekt nem áll le, közölte a szóvivő.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák