Connect with us

Hirdetés

technokrata

IBM processzor hajtja a Mars felfedezőit – megszilárdított piaci helyzet

Dotkom

IBM processzor hajtja a Mars felfedezőit – megszilárdított piaci helyzet

Amint a lenyűgöző, színes panorámaképek a Mars felszínéről eljutottak a Földre, az IBM PowerPC mikroprocesszora is megszilárdította piaci helyzetét: bebizonyosodott, hogy Naprendszerünk egyik leguniverzálisabb és legstrapabíróbb chip-architektúrája.

A PowerPC a BAE Systems RAD6000 Single Board Computer lelke. Ez az a különleges rendszer, amely lehetővé teszi, hogy a marsjárók – a Spirit és az Opportunity – felfedezzék és megvizsgálják a Mars távoli vidékeit, sőt, fényképfelvételeket is készítsenek róla.

Az IBM univerzális PowerPC-chipjei nemcsak a távoli bolygókon dolgoznak, hanem megtalálhatók a Föld szinte minden pontján – a számítógépes játékoktól kezdve a szórakoztató elektronikán és a hálózati eszközökön át az asztali- és szuperszámítógépekig.

A piacon egyre nagyobb az igény a PowerPC-vel felszerelt termékek iránt, mivel kis energiafogyasztás mellett nagy teljesítményre képes. A PowerPC-technológia a legkülönbözőbb célokra átalakítva jelen van az IBM-szerverek számára készített Power4 chipekben, sőt, már a Power5 is megjelent a láthatáron, vagy a Power4-ből származó PowerPC 970 asztali számítógép/munkaállomás processzorcsaládban, melyek például az Apple gépeiben működnek, a különböző játékkonzolok – például a Nintendo – számára testre szabott processzorokban, valamint számos beépített és ASIC-alkalmazásban is.

Valójában a PowerPC-alapú űrszámítógépek új generációja már készen áll arra, hogy a következő utazás alkalmával egy másik bolygón teljesítsen szolgálatot. A szintén a BAE Systems által készített RAD750-et is egy PowerPC 750 licenc alapján gyártott, sugárzásálló mikroprocesszor működteti. Az elkövetkező években ezt használják majd az űrprogramokban és az USA Honvédelmi Minisztériumának alkalmazásaiban.

Az IBM a PowerPC jövőbeli szélesebb körű földi alkalmazása érdekében a közelmúltban licenc útján hozzáférhetővé tette a technológiát. Máris számos licencszerződés megkötésére került sor, és még több van folyamatban. Annak érdekében, hogy a licencátvevők minél gyorsabban szolgálatba állíthassák a PowerPC-t, az IBM vezető IP-szolgáltatókkal, tervezési szolgáltatókkal és a különböző automatizált elektronikai tervezőeszközök (EDA) gyártóival működik együtt annak érdekében, hogy minél több üzemben megvalósuljon a PowerPC-k gyártása, köztük az IBM saját gyáraiban is.

A licenc és a gyártás lehetősége teljes értékű jelenlétet biztosít a piacon a PowerPC számára, és tovább erősíti pozícióját olyan tényezőként, amellyel számolni kell a félvezetőgyártás terén. Itt, ezen a bolygón, és azon kívül is.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés