Connect with us

Havonta egy DDOS vagy hacker támadás

Dotkom

Havonta egy DDOS vagy hacker támadás

A KFKI Csoporthoz tartozó ICON Számítástechnikai Rt. közzétette az általa üzemeltetett menedzselt biztonsági szolgáltatás 2003-as statisztikai adatait. Ezek szerint az általuk működtetett távfelügyeleti rendszerben 32.961.540 biztonsági, és azt esetleg érintő esemény történt.

˝A biztonság különös fogalom, kicsit az egészséghez hasonlítható. Legalábbis annyiban, hogy csak saját hiányával magyarázható, amíg van, észre sem vesszük.˝ – kezdte beszámolóját Keleti Arthúr, az ICON biztonságtechnikai üzletágának igazgatója. Szükség van olyan statisztikai kimutatásokra, amelyek igazolják, hogy nem véletlenül kell megelőző intézkedéseket tenni, valamint a fejlesztésekhez további ismeretek szerezhetőek a rendszerezett adatokból.

Tavaly a napi átlagban is több mint 90 ezer eseményből a távfelügyeleti rendszer által automatikusan végzett előszűrést követően megmaradt, biztonsági szempontból érdekes üzenetek száma 230.730 volt. Ebből a távfelügyeleti rendszer előszűrő modulja további szelektálás során 318 eseményt talált feldolgozásra érdemesnek. Ezek közül már viszont 240 eset – immáron emberi mérlegelést követően – valóban kezelendő biztonsági eseménynek minősült, melyekről (a szerződések értelmében) az ügyfeleket értesítették is.

Ez a 240 esemény a következő típusokból állt:

– 16 darab kritikus biztonsági esemény, (komoly, DDOS-os támadás, hacker tevékenység, minden hónapra átlagban jut 1 vagy 2 darab)
– 125 darab közepes, figyelmeztető biztonsági esemény (ezek azért veszélyesek, mert közel állnak a kritikushoz, vagyis nyomozni kell)
– 94 darab alacsony szintű biztonsági esemény
– és végül a „csak” informatív szintű biztonsági események, ezekből öt darab volt a tavalyi évben

A statisztikai adatok nagy számából látható, hogy a több tízmillió riasztási eseményből emberi erővel nem lehet kiválogatni a valódi veszélyeket, ezért a biztonsági rendszerekben mindenképpen szükség van az előszűrő funkcióra. Csak ennek van olyan hatékonysága, hogy 240 valódi támadást csupán 318 feldolgozásra ajánlott eseményből kell kiválogatni, nem pedig harmincmillióból. (Lehetne persze további szűrőket is beépíteni, sőt, a hatékonyság további növelése érdekében kell is, de minden lépést csak fokozott körültekintéssel kell megtenni, hiszen itt is az „inkább 10 vakriasztás, mint egy figyelmen kívül hagyott valódi” elve kell, hogy érvényesüljön.)

További figyelemreméltó adat, hogy a biztonsági rendszer, illetve az ICON ügyeletes munkatársai minden hónapban kénytelenek voltak felvenni a harcot egy-két hackerrel, és/vagy DDOS-os támadással is. A vállalatokat érő támadások valósak, a védelem komoly erőpróbát jelent az informatikusok számára, az erre szakosodott szolgáltatók is csak egy aprólékosan beállított szűrőrendszerrel láthatják el hatékonyan feladatukat.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

montblanc_star_legacy_pic_01
Device offers wireless printing without a router and mobile print functionality with Apple AirPrint, Google Cloud Print, Mopria and Android support.
p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő