Connect with us

Microsoft-UNDP együttműködés a Millennium Development Goals megvalósításáért

Dotkom

Microsoft-UNDP együttműködés a Millennium Development Goals megvalósításáért

Az UNDP és a Microsoft technológiai partneri kapcsolat keretében együtt küzd a fejlődő országokban a szegénység ellen. Közös kezdeményezéseik technológiai ismeretek és informatikai szakértelem biztosításával visznek közelebb az „ezredfordulós fejlesztési célkitűzések” megvalósításához.

Az ENSZ Fejlesztési Programja (United Nations Development Programme, UNDP) és a Microsoft Corporation bejelentette, hogy technológiai partneri kapcsolatra lépett egymással. Ennek célja olyan információs és kommunikációs technológiai projektek megtervezése és kivitelezése, amelyek közelebb viszik a fejlődő országokat az ezredfordulós fejlesztési célkitűzések (Millennium Development Goals) megvalósításához.

A szerződést a Világgazdasági Fórum 2004. évi közgyűlésén, Davosban jelentette be Mark Malloch Brown, az UNDP igazgatója, valamint Bill Gates, a Microsoft elnöke és vezető szoftvertervezője. A Microsoft és az UNDP együttműködve dolgozik majd világszerte a fejlődő országok lehetőségeinek növeléséért: közösségi oktatóközpontokban technológiai oktatást biztosít fiataloknak és felnőtteknek. A szakképzésre, a tananyagra és a tantervre kiterjedő partneri kapcsolat további szélesíti az UNDP fejlesztőmunkájának hatókörét, elősegíti, hogy a világ legsürgetőbb fejlesztési problémáira kreatív, a technológián alapuló megoldásokat keressenek. A most létrejött szövetség a Microsoft Unlimited Potential erőforrásait használja. Ez a világméretű program arra irányul, hogy a hátrányos tudásúak körében terjessze a számítógépes írástudást és a szakmai ismereteket.

A Microsoft és az UNDP arról is megállapodott, hogy együtt fog működni az UNDP Afrika déli részének fejlesztésére irányuló programjában (Southern Africa Capacity Initiative, SACI). Ennek keretében a Microsoft és az UNDP újszerű módokat keres arra, hogy miként lehet a HIV-vírustól és az AIDS-járványtól leginkább sújtott országokban a technológia segítségével szélesíteni a lehetőségek körét, elősegíteni az elektronikus közigazgatási próbálkozásokat, és fejleszteni az alapszolgáltatások színvonalát.

A szerződés értelmében a Microsoft és az UNDP megkeresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel tovább építkezhetnek korábbi programjaikra és meglévő erőforrásaikra: a technológiai innováció és a fejlesztés terén szerzett tapasztalatok egyesítésével sietnek a világ szegényeinek segítségére. A partneri kapcsolat megerősíti a fejlődő országok közösségi intézményeit, ezáltal értékes segítséget nyújt a közösségeknek ahhoz, hogy elsajátítsák a mai információs társadalomban nélkülözhetetlen ismereteket. Az UNDP és a Microsoft most közös támogatású próbaprojektek beindításának lehetőségét vizsgálja, amelyekre Egyiptomban, Mozambikban és Marokkóban kerülne sor. Az elkövetkező hónapok során a munka további országokra is ki fog terjedni.

A Microsoft és az UNDP már közösen dolgozik egy próbaprojekten, amely az afganisztáni katonai és politikai zűrzavart követő időszakban az ország 16 regionális központjában létesít a technológiához való hozzáférést és szakképzést nyújtó intézményeket. A Kabulban és környékén található oktatóközpontok segítségével jól képzett informatikusi szakembergárdát kívánnak létrehozni Afganisztánban, ahol az internetes ismeretek és az ehhez kapcsolódó technológiák korábban tiltva voltak. Az előrejelzések szerint az oktatóközpontok évente közel 12 000 afgán állampolgárnak nyújtanak majd képzést.

A Microsoft Unlimited Potential program
A Microsoft az elkövetkező öt évre egymilliárd dollár értékű pénzbeli támogatás, szoftver, tananyag és technológiai segítség terhét vállalta magára, hogy az Unlimited Potential és más programok keretében csökkentse a világ digitális megosztottságát. 2003 májusa óta a vállalat 45 ország több mint 150 programja részére összesen közel 50 millió dollár értékű pénzbeli és szoftveres adományt juttatott.

A Microsoft Unlimited Potential a hátrányos helyzetű fiatalok és felnőttek egész életre szóló tanulási lehetőségeit segítő globális program: közösségi létesítményekben módot ad számukra a technológiai ismeretek elsajátítására. A Microsoft anyagi erőforrásokat juttat a közösségi technológiai oktatóközpontoknak az informatikai oktatóprogramok beindításához és működtetéséhez. A pénzből új szakoktatókat állítanak munkába és képeznek ki, bővítik a tanfolyamok választékát, és a hátrányos helyzetűek szélesebb körét részesítik segítségben.

A Microsoft elkészített több tananyagot, amelyekben a gyakorlatban alkalmazott technológiákra esik a fő hangsúly. Ezek egyelőre angolul, franciául, spanyolul és németül lesznek elérhetők. A Microsoft a közeljövőben partnerei segítségével kialakít egy globális segítségnyújtási hálózatot, amely technológiai segédanyagokat, eszközöket és szolgáltatásokat biztosít a világ oktatóközpontjai számára.

Az UNDP
Az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) 166 országban zajlik, előmozdítja a változásokat, ismertetekkel, tapasztalatokkal és erőforrásokkal segíti az embereket és a kormányokat az életminőség fejlesztésében. A lehetőségek bővítése során a helyiek az UNDP képviselői és partnerei segítségével alkalmazzák gyakorlatban a globális és a helyi fejlesztési szükségletekre adott saját megoldásaikat. Az UNDP a segélyszerzésben és a segélyek hatékony felhasználásában is segíti a fejlődő országokat, valamint fejlesztési céllal integrálja munkájába az információs és kommunikációs technológiát.

Az UNDP az 1990-es évek eleje óta úttörő szerepet tölt be az információs és kommunikációs technológia fejlesztési célú alkalmazása terén. Több mint 50 országnak nyújtott segítséget az Internethez való csatlakozáshoz, közel 100 helyi, a fejlesztési partnereket ellátó nonprofit Internet-szolgáltató létrehozásához járult hozzá, több mint 100 teleház létrehozását támogatta, több mint 10.000 döntéshozót képzett ki az információs és kommunikációs technológia fejlesztési eszközként való használatára, és számos országgal szoros együttműködésben dolgozott azért, hogy az informatikai és a távközlés a helyi szegénységellenes politika és a helyi fejlesztési célok szolgálatába álljon.

Az UNDP informatikai és kommunikációs technológiai tevékenysége arra az elvre épül, hogy a technológia önmagában képtelen bármiféle fejlesztési problémát megoldani: ehhez megfelelő fejlesztési politikára, ismeretekre és szakértelemre is szükség van.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő