Connect with us

technokrata

Fókuszban a sávszélesség

Dotkom

Fókuszban a sávszélesség

Az Ericsson Magyarország kutatás-fejlesztési egysége már most több uniós programba és a következő generációs hálózatok szoftvereinek tervezésébe kapcsolódott be.

A megnövekedett felhasználói igények következtében a telefónia kulcsszava a közeljövőben a sávszélesség lesz. A következő generációs mobil hálózatokban az UMTS infrastruktúrára, valamint a vezetékes hálózatokban az Ethernetre és xDSL technológiára épülő új alkalmazások jelentősen megnövelik majd az üzleti folyamatok hatékonyságát és ugyanakkor minőségi változást is hoznak.

A mobil piac mára már annyira telített, hogy a horizontális terjeszkedésre szinte alig van mód, vagyis a vertikális növekedés, a tartalomfejlesztés hozhat nagy előrelépést. A vezetékes piacon az egyre nagyobb sebességű adatátvitelt biztosító infrastruktúra adta lehetőségek egyre nagyobb sebességű, bonyolultabb, többrétűbb/színesebb alkalmazások megjelenését vonják maguk után.

Az Európai Unióhoz való csatlakozásunkból fakadó előnyök kihasználásához elengedhetetlen, hogy Magyarországon is rendelkezésre álljon a szélessávú infrastruktúra. Ez a vezetékes- és mobilhálózatokra egyaránt vonatkozik. Nem valószínű, hogy a piacot egyetlen alkalmazás fogja robbanásszerűen átalakítani, hanem sok-sok alkalmazás lendítheti előre a 3G-t. Ezen alkalmazások fejlesztésébe kapcsolódhatnak majd be a magyarországi szoftverfejlesztők, megteremtve ezzel egy új iparág alapjait.

A piacvezető Ericsson szélessáv-koncepciója nem csak egy technológiai és üzleti modell, hanem ügyfeleink (a szolgáltatók és végfelhasználók) részére ajánlott és szállított rendszerek és alkalmazások sora. Ahogy korábban a vezetékes területen az IP bejövetelével megszületett a csomagkapcsolt adatátvitel, úgy a mobiltechnológiában a 2.5 G és a 3G hosszabb távon ad alaptechnológiát. A világ 3G (WCDMA) piacának 40 százalékát az Ericsson hálózata és rendszerei szolgálják ki. 27 országban, közel 50 szolgáltatónak szállítunk.

„A magyarországi telekommunikációs iparban 2004 és 2005 a nagy lehetőségek ideje lesz. A hazai piacon – amelyet magas mobil és viszonylag alacsony vezetékes penetráció, továbbá nagy adatforgalom jellemez – a mobil szélessáv elterjedése jelenti majd az igazi fordulópontot.” – jellemezte Staffan Pehrson vezérigazgató a hazai telekom piacot.

„Mind a magánelőfizetők körében, mind az üzleti életben a távközlési szolgáltatások sebessége, minősége és sokfélesége egyre fontosabb szempont a szolgáltató kiválasztásakor. 2003-ban a szélessávú beruházások abszolút mértékben és részesedésüket tekintve is egyre növekvő hányadot képviseltek a vezetékes szolgáltatók beruházásaiban. 2004-ben ez a trend folytatódik a világ 24 legnagyobb vezetékes távközlési szolgáltatójánál – olvasható a Pyramid Research tanulmányában.” – tette hozzá a tájékoztatón Monszpart Zsolt, vezérigazgató-helyettes.

„Vigyázni kell az éledő piacra, óvni kell egész Európában. Az információ-továbbítás exponenciális sebesség-növekedésének évei következnek. Néhány száz kbit/sec mellett a mega és giga sebességek válnak hétköznapiakká. Természetesen ezt a végfelhasználó nem mega- és gigabitekben fogja látni, hanem egyre gyorsabb, tökéletesebb és nagyobb értékű üzenetek és képüzenetek formájában. Ha Magyarország időben lép és jól csinálja, akkor ezt a fejlődést már az unió középmezőnyében tudja végrehajtani.” – mondta Fodor István, az Ericsson Magyarország elnöke.

Egy nemzetközi vállalat piaci súlya és szerepe egy adott országban attól is függ, hogy milyen tevékenységekkel van jelen. Az a cég, amely kutatás-fejlesztési bázist telepít egy régióba – alapkutatástól a fejlesztésig – mindig hosszú távra tervez, hiszen a kutatás-fejlesztési tevékenység az új irányokat mutatja meg. A hosszú távú, stabil jelenlét – természetes módon – az üzleti eredményekre és a műszaki megoldásokra is közvetlen hatással van.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp