Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lezárult a DVD-védelmet feltörő norvég fiatal pere

Dotkom

Lezárult a DVD-védelmet feltörő norvég fiatal pere

Véget ért a másodfokú tárgyalás is, döntés született Jon Johansen ügyében. Bűnös vagy ártatlan a DVD-k védelmét feltörő norvég? Hírünkből kiderül.

Elsőfokon már januárban ártatlannak találták a norvég Jon Johansent (avagy DVD Jont). A bíróságon akkor megállapították, hogy a norvég törvények szerint semmilyen jogtalan tettet nem követett el Johansen, amikor sikeresen feltörte a DVD-k Content Scrambling Systemét (CSS), s ennek módszerét közzétette az Interneten (DeCSS). A jogvédők természetesen nem fogadták el az ítéletet, s másodfokra vitték az ügyet, melyben a meghallgatások pár hete zajlottak, s most hétfőn döntést is hozott az Oslo-i Kerületi Bíróság.

A januári verdiktet megerősítve ismét ártatlannak találták az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, időközben 20 évessé ˝öregedett˝ norvég fiút. A bíróság másodfokon is úgy találta, hogy semmilyen törvénysértés nem történt; így Johansen megúszta azt a felfüggesztett börtönbüntetést is, amit az ügyészek akartak rá kiszabatni. Az amerikai filmipar – melynek jelentése szerint évi 3 milliárd dollár kárt okoz a kalózkodás miatt kieső bevételek hiánya – ezzel egy jelentős csatát vesztett el.

Johansen egyébként nem volt jelen az ítélet kihirdetésekor, éppen ˝szabadságát˝ tölti Franciaországban (biztos, ami biztos). Véget ért az évek óta tartó jogi hercehurca? Ha az MPAA a norvég legfelsőbb bíróságra viszi az ügyet, akkor még lehet folytatása a pereskedésnek (az már egy más kérdés, hogy van-e értelme…).

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés