Connect with us

technokrata

Ismét dátumkezelési válság fenyeget az egész világon

Dotkom

Ismét dátumkezelési válság fenyeget az egész világon

Szerte a világon számítógépek tízezrei lesznek néhány hét múlva kiszolgáltatottak egy dátummal kapcsolatos hiba miatt, a fejlesztők ezért gőzerővel dolgoznak a patch-ek létrehozásán és telepítésén. Ismerős a történet? A 2000-es év problémája megismétlődni látszik…

A PTC szoftverfejlesztő cég, mely termékek életciklus menedzsmentjével foglalkozó alkalmazások mérnökök és termékdesignerek számára való készítésével foglalkozik, rábukkant egy olyan dátumhibára, mely a 2000-es évvel kapcsolatos problémákra hasonlít. A vállalat szerint január 10-ét követően számos termékük működésével kapcsolatban probléma merülhet fel.

Még a múlt hét végén fedezték fel azt a hibát, melynek kiküszöbölésén azóta is megfeszített tempóval dolgoznak a PTC mérnökei. A patch-ek elkészítésének és tesztelésének határidejét ugyanis a fenti dátum nagyon közeli időpontban szabja meg, közölte Joe Gavaghan, a PTC szóvivője. A vállalat két legelterjedtebb termékéhez tartózó foltok már pénteken megjelentek, és a többi javítás is hamarosan erre a sorsra jut, közölte a szóvivő.

Mi a hiba?

A programok dátumkezelésével kapcsolatban azt hittük, hogy a 2000-es év után sokáig nem lesz ezzel problémánk. Kiderült azonban, hogy UNIX-os környezetben további gondok léteznek. Az operációs rendszer születésekor, 1970. január 1-én ugyanis behatárolták a legnagyobb értelmezhető időtávot. Ez körülbelül 2 milliárd, egészen pontosan kettő a harmincegyediken, azaz 2.147.483.648 másodpercet jelent.

A PTC programozói a fenti számnak – mint végtelennek – az alkalmazásával érték el a dátumok használatának pontosságát. Ez azonban azt jelenti, hogy 2004. január 10-én ˝lejárnak˝ a cég által készített alkalmazások (a többi UNIX-os program 2038-ig működőképes lesz). Ez azonban nem jár adatvesztéssel, igyekezett megnyugtatni mindenkit a szóvivő, annyit jelent ˝csupán˝, hogy a szoftverek egyszerűen nem lesznek működőképesek. Maga a patch egyébként – egyelőre – nem hosszútávon oldja meg a problémát: a végtelen értékét (közel) 4 milliárd másodpercre növelték, amivel újabb évtizedekig tartó nyugalmat vásároltak meg.

Közel 35 ezer érintett világszerte

A PTC még a múlthéten nekilátott ügyfelei értesítésének. Egy felmérés szerint – melyet a cég azért végzett el, hogy kiderítse, hányan vannak kitéve a problémának – a PTC közel 35 ezer, szerte a világon elhelyezkedő ügyfelének majdnem mindegyike számára gondot fog okozni az, ha nem telepítik a megfelelő patch-eket. Persze sokan nem örülnek, hogy a pihenésre szánt napokon is dolgozniuk kell majd, foltozgatandó a rendszereket. A szoftverfejlesztő ezért egyben elnézést is kért az érintettektől.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle