Connect with us

technokrata

Felfüggesztett börtönbüntetés az Elender szervereinek feltöréséért

Dotkom

Felfüggesztett börtönbüntetés az Elender szervereinek feltöréséért

A Pesti Központi Kerületi Bíróság döntésének értelmében az Elender által négy évvel ezelőtt elszenvedett internetes betörés három vádlottja több évnyi (felfüggesztett) börtönbüntetést kapott. Az ítéletet precedensértékűnek tekintik.

A vádlottakkal szemben megállapította a bíróság, hogy 2000. januárjában többször is feltörték az Elender honlapját, melynek tartamát lecserélték egy, az előfizetők felhasználóneveit és jelszavait tartalmazó oldalra. Emiatt napokra leállt a szolgáltatás, mely a cég közel 35 ezer ügyfelét érintette. Az elkövetők szempontjából további súlyosbító tényező, hogy a bíróság megállapította: az Elender országos közcélú tevékenységet folytató távközlő szolgáltatónak minősül. A vádlottak így bűnszövetségben elkövetett közérdekű üzem működésének megzavarásáért és magántitok jogosulatlan megismeréséért kapták büntetésüket.

A maga nemében első ilyen típusú per jelenlegi szakaszában a felfüggesztett börtönbüntetések kiszabását követően az elsőfokú tárgyalás lezárásánál tart. Az elsőfokú ítélet szerint az elsőrendű fiatalkorú vádlott (2 év próbaidőre felfüggesztve) 1 év 10 hónap, a másodrendű vádlott (4 évre felfüggesztve) 2 év, a harmadrendű bűnsegédi magatartás miatt (3 évre felfüggesztve) 1 év 10 hónap szabadságvesztésben részesült. Míg az ügyész tudomásul vette a döntést, a védelem – bűncselekmény hiányában – felmentésért fellebbezett, így további folytatásra lehet számítani. Az elkövetők kitartottak ártatlanságuk mellett.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin