Connect with us

Hirdetés

technokrata

Felfüggesztett börtönbüntetés az Elender szervereinek feltöréséért

Dotkom

Felfüggesztett börtönbüntetés az Elender szervereinek feltöréséért

A Pesti Központi Kerületi Bíróság döntésének értelmében az Elender által négy évvel ezelőtt elszenvedett internetes betörés három vádlottja több évnyi (felfüggesztett) börtönbüntetést kapott. Az ítéletet precedensértékűnek tekintik.

A vádlottakkal szemben megállapította a bíróság, hogy 2000. januárjában többször is feltörték az Elender honlapját, melynek tartamát lecserélték egy, az előfizetők felhasználóneveit és jelszavait tartalmazó oldalra. Emiatt napokra leállt a szolgáltatás, mely a cég közel 35 ezer ügyfelét érintette. Az elkövetők szempontjából további súlyosbító tényező, hogy a bíróság megállapította: az Elender országos közcélú tevékenységet folytató távközlő szolgáltatónak minősül. A vádlottak így bűnszövetségben elkövetett közérdekű üzem működésének megzavarásáért és magántitok jogosulatlan megismeréséért kapták büntetésüket.

A maga nemében első ilyen típusú per jelenlegi szakaszában a felfüggesztett börtönbüntetések kiszabását követően az elsőfokú tárgyalás lezárásánál tart. Az elsőfokú ítélet szerint az elsőrendű fiatalkorú vádlott (2 év próbaidőre felfüggesztve) 1 év 10 hónap, a másodrendű vádlott (4 évre felfüggesztve) 2 év, a harmadrendű bűnsegédi magatartás miatt (3 évre felfüggesztve) 1 év 10 hónap szabadságvesztésben részesült. Míg az ügyész tudomásul vette a döntést, a védelem – bűncselekmény hiányában – felmentésért fellebbezett, így további folytatásra lehet számítani. Az elkövetők kitartottak ártatlanságuk mellett.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés