Connect with us

technokrata

90 nap börtön ˝jutalom˝ a DVD-védelem feltöréséért?

Dotkom

90 nap börtön ˝jutalom˝ a DVD-védelem feltöréséért?

Másodfokon is végéhez közelít a norvég Jon Johansen pere.

Már számos esetben írtunk a Terminal hasábjain arról a Jon Johansenről, aki DVD Jon néven vált ismertté – a skandináv fiatalember a DVD-k védelmének feltörése, s módszerének közzé adása okán lett hírhedt Hollywood-i körökben. Az MPAA, az amerikai filmkiadók szövetsége ugyanis nem vette jó néven, hogy a norvég Johansen a Content Scrambling Systemet képes volt kiiktatni – illetve azt, hogy ezen tudását megosztotta az Interneten.

A per elsőfokon Johansen ártatlanságával zárult, s hamarosan másodfokon is kimondják az ítéletet (közben a norvég fiú ismét hallatott magáról, ezúttal az Apple által terjesztett digitális zenék másolásvédelmének kiiktatásában ért el sikereket). Másfél hete számoltunk be arról, hogy a skandináv fiatalember ismét ártatlannak vallotta magát az Oslo-i Feljebbviteli Bíróság előtt. A vád ennek ellenére 90 nap felfüggesztett börtönbüntetést kért Johansenre, de 45 nappal is megelégedne, ha a bíróság figyelmen kívül hagyná a filmiparnak okozott károkat. Még az ügyész is egyetértett abban, hogy a kiadók káráért teljes egészében DVD Jont okolni a valóságtól elrugaszkodott döntés lenne.

Halvor Manshaus, Johansen jogi képviselője továbbra is ragaszkodik azon kijelentéséhez, miszerint aki megvett egy DVD-filmet, az megvette arra is a jogot, hogy azt megnézhesse. A 20 éves norvég fiú ugyanis annak idején azért törte fel a boltban legálisan megvásárolt lemez védelmét, mert azt nem tudta linuxán lejátszani. Kinek lesz igaza? December 22-én kiderül, ugyanis akkorra várják a norvég feljebbviteli bíróság döntésének meghozatalát.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp